„Tiszavasvári út – Derkovits utca csomópontjának fejlesztése”

Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 1 068 658 623 forint összegű, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Tiszavasvári út-Derkovits utca csomópontjának fejlesztése” című, TOP-6.1.5-16-NY1-2021-00005 azonosító számú pályázat megvalósítására, ebben konzorciumban együttműködött a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

A kivitelezés célja volt a Tiszavasvári út (36. sz. Polgár-Nyíregyháza másodrendű főút) - Derkovits utca csomópont környezetének átépítésével a közlekedésbiztonság javítása és a Kertváros jobb közúti kiszolgálása. Az érintett útszakasz kapacitásának és közlekedésbiztonságának növelése érdekében, a Tiszavasvári úti két, Derkovits és Csalitos utcai csomópontot – azok egymáshoz viszonyított közelségére való tekintettel - egyszerre kellett fejleszteni.

A projekt szakmai tartalma: A fent megnevezett csomópont korábban közúti jelzőtáblákkal volt szabályozva. A meglévő sávok száma és kialakítása azonban nem igazodott a forgalom nagyságához. A beruházás során ezért a két érintett kereszteződés kapacitásbővítése történt meg a Derkovits utcai és a Csalitos utcai csomópontokban. Külön sávokat alakítottak ki a centrum felől balra kanyarodó járművek számára a Derkovits és Csalitos utcák irányában is. A centrum irányából a fejlesztést követően két sávon haladhatnak a járművek - a korábbi egy sáv helyett a Tiszavasvári út felé, egészen a Derű utcáig, ahol már 1 sávra szűkül vissza a folyópálya. A csomópontokban jelzőlámpás forgalomirányítást vezettek be, amely segíti a biztonságos közlekedést minden közlekedő fél számára és egyben biztosítja a gyalogos és kerékpárosok védelmét is.

A beruházás keretében a Derkovits u., Csalitos utcai csomópontokban 2x2 két forgalmi sáv és jelzőlámpás forgalomirányítás kialakítása valósult meg. A Derkovits utcán az érintett szakasz hossza 41,202 m. A Csalitos u. - Kassa u. érintett szakaszának hossza 64,679 m és 23,085 m. A Tiszavasvári út északi oldalán elválasztás nélküli gyalog-és kerékpárút, déli oldalán elválasztás nélküli gyalog-és kerékpárút, valamint járda építésére került sor. Az érintett szakaszon összesen 5 db gyalog-kerékpáros átvezetést alakítottak ki.

A járda szélessége 1,50 m. A gyalog és kerékpáros átvezetéseknél a gyalogos átkelőhely szélessége 3,00 m, a kerékpáros átvezetésé 2,00 m. Az érintett területen az útépítési munkákhoz kapcsolódóan elvégezték a burkolatokon és környezetében keletkező csapadékvizek biztonságos elvezetését is.

 

További információ kérhető:

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 4400 Nyíregyháza, Kossuth tér 1.

Tel.: 06-42/524-524

Web: www.nyiregyhaza.hu

Kapcsolódó galéria

Tiszavasvári - Derkovits utca csomópont átadó