Több mint 40 kiállító várta az érdeklődőket az őszi Állásbörzén

Őszi Állásbörzét rendeztek a Nyíregyházi Egyetemen. Több mint negyven kiállító és karrier-tanácsadó szervezet várta az érdeklődőket, valamint az állást kereső hallgatókat.  A résztvevők közelebbről megismerkedhettek a régió munkaerő-piaci lehetőségeivel. Az egyetem és a Kelet-Magyarország napilap közös rendezésű eseményét munkaerő-piaci és karrier-tanácsadás, valamint szakmai előadások is színesítették.

 

 

– Mi mást javasolhatnék minden érdeklődőnek, mint hogy keressenek egy jó standot, hogy jó sokat keressenek!

– ezzel a mondattal zárta köszöntő szavait és egyben nyitotta meg az őszi Állásbörzét Nyéki Zsolt, a Kelet-Magyarország napilap főszerkesztője szeptember 17-én délelőtt a Nyíregyházi Egyetemen. Az eseményen több mint negyven kiállító, munkaadó és karrier-tanácsadó várta az érdeklődőket az egyetem és a Kelet-Magyarország napilap közös szervezésében. A rendezvény célja az volt, hogy a hallgatók és pályakezdők számára lehetőséget biztosítson a régió munkaerő-piaci lehetőségeinek megismerésére, valamint közvetlen kapcsolat kiépítésére a kiállító cégekkel és szakemberekkel.

 

Komoly segítség

A diákok és a friss diplomások számára ez a platform komoly segítséget nyújt a munkaerőpiacra való belépéshez, ezáltal jövőjük tervezéséhez. Itt kezdtem a Nyíregyházi Egyetemen, és Nyíregyházán élek. Azért jöttem ide, hogy bepillantást nyerjek a rendelkezésre álló munkalehetőségekbe. Szerintem ez a kezdeményezés egy kiváló ötlet, mert a fiatalok számára is hasznos, hogy megismerjék, milyen munkalehetőségek állnak rendelkezésükre – nyilatkozta Pletyák Dávid, a Nyíregyházi Egyetem elsőéves hallgatója. A nap folyamán a hallgatók munkahelyekkel és gyakornoki programokkal ismerkedhettek, munkaerő-piaci és karrier-tanácsadáson és személyes konzultáción is részt vehettek, valamint szakmai előadásokkal is gazdagodhattak.

 

Munkakörök és gyártási folyamatok bemutatása

Az egyik nyíregyházi cég képviselője pozitívan nyilatkozott az állásbörze kínálta lehetőségekről, hangsúlyozva, hogy szeretnék mindig bemutatni, milyen termékeket gyártanak.

– Készültünk kóstolóval, így lehetőség van kipróbálni a kukorica- és borsókonzervet. Emellett hoztunk egy prospektust, amely bemutatja a gyárunk különböző területeit, és részletezi, hogy milyen termékeket gyárt a Bonduelle nyírszőlősi gyára. Jelenleg csak borsót és kukoricát gyártunk. A kérdések is általában ehhez kapcsolódnak, például, milyen típusú munkakörök vannak a szezonális időszakban, illetve az irodai munkakörökben. Azok, akik kevésbé ismerik ezt a világot, gyakran csodálkoznak rá, hogyan készül egy konzerv, és meglepődnek, hogy mennyi területet fedünk le, valamint milyen típusú munkakörök léteznek nálunk

– mondta Eszik Édua, a Bonduelle CE Kft. HR-specialistája.

 

Fontos találkozási lehetőség

Dr. Gégény Zoltán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Kormányhivatal igazgatója beszédében kiemelte, az állásbörze lehetőséget teremt a munkáltatók és munkavállalók személyes találkozására, amely fontos a munka világában, hozzátette, Északkelet-Magyarország gazdasági fejlődése és az új iparágak megjelenése miatt egyre nagyobb szükség van magasan képzett munkaerőre, amelyet az egyetemek és szakképző intézmények biztosítanak.

 

Piacképes tudást biztosító képzések

A házigazda intézmény képviseletében dr. Hárskuti János, az egyetem elnöke köszöntötte a megjelenteket, kiemelve az állásbörze 20 éves sikerességét Nyíregyházán, amelyet 4 éve a Kelet-Magyarország napilappal közösen rendeznek meg. Az esemény célja, hogy lehetőséget biztosítson a hallgatók és kiállítók találkozására és jövőbeli együttműködések kialakítására, miközben az egyetem idén közel ötezer hallgatóval indítja hagyományos és innovatív képzéseit.

– A hagyományos képzéseket továbbra is kínáljuk, amelyek már megszokottak és megfelelnek a piac elvárásainak, valamint a hallgatók igényeinek. Ezek iránt továbbra is van kereslet a munkaerőpiacon. Az innováció alatt minden olyan új képzést értünk, amelyeket folyamatosan bevezetünk az idén, a jövő évben és a későbbiekben is. Ezek a képzések a legjobban megfelelnek a kor kihívásainak, és egyértelműen mutatják, hogy piacképes tudást tudunk biztosítani a hallgatóink számára

– részletezte dr. Hárskuti János, a Nyíregyházi Egyetem elnöke.

 

A cél a fiatalok helyben tartása

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke kifejtette, az elmúlt 12 évben a megye jelentős gazdasági fejlődésen ment keresztül. A cél, hogy a helyi fiatalokat az itthon maradásra ösztönözzék és új képzési programokkal támogassák a munkaerőpiacot, erősítve az egyetemekkel és vállalkozásokkal való partnerséget.

Kapcsolódó galéria

Állásbörze az egyetemen 20240917