Több mint művészeti érték – Bemutatkozott a római katolikus templom

Kettős tornyával, arányaival, szerkezeti tökéletességével és tiszta stílusával a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház nemcsak a hazai egyházi építészet kiemelkedő alkotása, hanem Nyíregyháza belvárosának is egy jelentős épülete. Az Értékes esték programsorozat keretében ezúttal ezzel a plébániatemplommal ismerkedhettek meg az érdeklődők.

Samassa József egri érsek építtette 1902-ben tartott aranymiséje emlékére a templomot. Az erősen nemzeti érzésű főpap az Árpád-házi magyar királyok templomépítészetét akarta követni azzal, hogy ezt a monumentális emléktemplomot neoromán stílusban építtette a kor nagy építőmestereivel és művészeivel. A három hajóval, egy kereszthajóval, a szentély körül a sekrestyét és szertárt magába foglaló körfolyosóval, valamint a homlokzaton két hatalmas toronnyal a bazilika az építésszerkezeti gazdagság tekintetében felülmúlja az összes hazai neoromán stílusban épült templomot. A plébániatemplom 1993 óta a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye társszékesegyháza is. A Nyíregyházi Települési Értéktárba nemrég bekerült templom ennek a sokszínűségének köszönhetően több szempontból is meghatározó.

– Meghatározó ugye városképileg is, a város kulturális élete szempontjából is, hiszen elég, ha csak arról beszélünk, hogy rengeteg hangversenynek ad otthont maga a templom, illetve egyházmegyei szempontból is, hiszen társszékesegyház, tehát a debreceni Szent Anna-székesegyház mellett a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye egyik központi templomáról beszélünk – mondta el a templomot bemutató történész, Láda Bertalan.

 

Értéket őriz ás ad át

 

További képekért kattintson a fotóra!

A plébániatemplom azonban túlmutat az egyszerű építészeti-művészeti alkotáson. Találkozási pontként, közösségépítő helyként is szolgál, továbbá értékeket őriz és ad tovább.

– Ez azt jelenti, hogy Istenre, családra, hazára, felebaráti szeretetre, az élet kultúrájának a tiszteletére és hordozására tanítjuk, neveljük itt a fiatalokat, a gyerekeket, és erről adunk tanítást igazából minden embernek, aki ide betér – hangsúlyozta Tóth László plébános.

A templom orgonája is jelentős értékkel, bír, kora egyik legnagyobb orgonakészítő mestere, Angster József keze munkáját dicséri. Hangzásából is ízelítőt kaphattak a jelenlévők egy rövidke koncert során.

Az Értékes esték programsorozat tovább folytatódik, június 16-án a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban az idén 60 éves jubileumát ünneplő Szabolcs Néptáncegyüttes mutatkozik be.

Zadubenszki Norbert
Fotó: Szarka Lajos