Több mint tíz helyszínen emlékeztek az 1956-os őszi eseményekre Nyíregyházán

Az '56-os forradalom és szabadságharc áldozatai tiszteletére koszorút helyeztek el a történelmi események helyszínein. A városi megemlékezés október 23-án, 10 órakor kezdődik a Váci Mihály Kulturális Központ színháztermében.

Hol zsarnokság van...

Az idei 63. évforduló is a megszokott rend szerint zajlott városunkban. Általános és középiskolás diákok ünnepi műsora szólt az elbukott forradalom és a mártírok emlékére. Az egykori ÁVÓ épületénél, a Nagy Imre domborműnél, a börtönnél, Szilágyi László, Dandos Gyula és Bán István emléktáblájánál a Szent István utcán, délben pedig már Babicz Béla és Rácz István emlékhelyén koszorúztak a város és intézmények képviselői. Délután az Északi temetőben sírhelyeknél és az '56-os kopjafánál hajtottak fejet a forradalmárok tiszteletére.

Tomasovszky András és Szilágyi László emléke előtt tisztelgünk, akiket politikai okokból börtönöztek be. Szilágyi László a Megyei Forradalmi Bizottság elnökeként vett részt az eseményekben. Az ő hívására csatlakozott a Kossuth Gimnázium diákságának egy csoportja a forradalom nyíregyházi eseményeihez. Október 26-án a Városi Munkástanács elnöke lett. Tomasovszky András szintén jelentős szerepet vállat, amikor az Irodaház tetejéről levert vörös csillag helyére kitűzte a nemzeti színű lobogót.

- hallottuk a megemlékezésben Lázár István közművelődési szakember mondatait.

Történelmi tény, hogy Nyíregyházára csak október 26-án jutott el a forradalom híre. Az események középpontjában Szilágyi László és Tomasovszky András állt. Ők fogták össze a város, sőt a megye forradalmi eseményeit, megszervezték a hétköznapokat. Szállították a pesti híreket, de erős kézzel vigyázták a rendet, felállították a Nemzetőrséget. Táviratot  küldtek Nagy Imrének, melyben a helyi dolgokról tájékoztatták a miniszterelnököt.  

Nyíregyháza dolgozó népe békés tüntetéssel fejezi ki szolidaritását az új magyar kormány mellett. Követeljük a szovjet csapatok kivonását Magyarországról. A budapesti harcokban részt vevő magyar szabadságharcosok teljes amnesztiában részesítését. Nyíregyháza dolgozó népe a fegyelem és rend fenntartása mellett ott áll szilárdan a kormány mögött.

- olvasta a kodályos diák a távirat szövegét.

1956 helyi eseményei ma már a történészek kutatása nyomán ismertek. Tudjuk, hogy tüntetők  a Zöld Irodaház elé vonultak és leverték a vörös csillagot. A csatlakozókkal együtt a börtön felé indult a tömeg, ahol követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását. Felvették a kapcsolatot a rendvédelmi szervek vezetőivel, és támogatásukat kérték. A Kossuth Gimnáziumhoz is elvonult a tömeg annak az álhírnek a nyomán, miszerint diákokat ejtettek foglyul. Ekkor csatlakoztak a tüntető tömeghez a fiatalok. Így jutottak a Damjanich Laktanyához, ahol könnyfakasztó gránátok és sortűz fogadta őket, de szerencsére nem volt halálos áldozata az akciónak.

Mindössze 20 nap, de a magyar történelem talán legkiemelkedőbb 20 napja zajlott 1956 őszén Magyarországon. Egy kicsi, de elszánt nemzet mondott nemet az elnyomásra, a diktatúrára.

A városi emlékhelyek megkoszorúzása után október 23-án a Váci Mihály Kulturális Központban lesz ünnepség, melyen Dr. Kovács Ferenc polgármester mond  beszédet, majd a Hősök terén, az '56-os emlékműnél várják a nyíregyháziakat.