Több száz vendég – Sikeres volt az első hétvége a Sóstói Múzeumfaluban
Több száz vendég – Sikeres volt az első hétvége a Sóstói Múzeumfaluban

Több mint háromszáz látogató kereste fel a hétvégén a Sóstói Múzeumfalut. A legtöbb vendég más megyéből érkezett a szabadtéri skanzenbe. Bár a pandémiás helyzet miatt programokat nem szervezhetnek, különböző szabadidős tevékenységeket kínálnak a látogatóknak ezen a hétvégén is.

Múlt hét pénteken a megszokott nyitvatartás szerint reggel kilenckor megnyílt a Sóstói Múzeumfalu. A szabadtéri skanzen eredetileg április elsejétől fogadta volna a vendégeket, de a koronavírus-járvány miatt nem nyithattak ki az eredeti tervek szerint. Az egy hete indult vidéki enyhítéseknek köszönhetően azonban megnyithatta kapuit a látogatók előtt a múzeum, igaz, itt is be kell tartani a látogatási rendet. A másfél méteres védőtávolság mindenki számára kötelező, akik nem egy háztartásban élnek, a zárt terekben kötelező a maszk viselése vagy az arc eltakarása, a jegypénztárban egyszerre maximum öt ember tartózkodhat, a bejáratnál és a mosdókban is fertőtlenítőket helyeztek ki.

Sikeres hétvége

Az elmúlt hétvége időjárásának köszönhetően sokan vágytak ki a szabadba, sokan pedig a Sóstói Múzeumfalut választották.

Felkészültünk a vendégek fogadására, a múzeumfalu kiállításait előkészítettük a nyitásra, az áttelepített épületekben a kiállításokat újból rendeztük és a területet is rendbe tettük. Szombaton a kültéri kemencében kenyeret sütöttünk, azt nézhették meg a látogatók, hogy hogyan sül a kenyér, illetve, aki szerette volna, az ki is próbálhatta. A kollégáim egyéb aktivitásokat is kínáltak a látogatók számára. Kisgyerekesek voltak főleg sokan, számukra tettünk ki népi játékokat és ezeket ki lehetett próbálni, voltak kint kézművesek, meg lehetett nézni, hogyan készülnek azok a kézműves termékek, amiket ők készítenek, és nagyon jó idő volt, úgyhogy jót sétálhattak a látogatók itt nálunk

– mesélte dr. Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

Több száz vendég

A számok is erről árulkodnak, az első hétvégén több mint 300 látogató kereste fel a szabadtéri skanzent. A vendégek többsége más megyékből érkezett Sóstóra, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megye távolabbi településeiről, például többen Fehérgyarmatról és a szatmári térségből jöttek az első hétvégén. Bár programokat a jelenlegi kormányrendelet alapján nem szervezhetnek a múzeumban sem, különböző szabadidős tevékenységet a mostani hétvégére is kínál a skanzen.

Szabadtéri tevékenységek ezen a héten is

Ezen a hétvégén is lesz kemencében sütés, valamilyen kelt tészta, kőttes, kenyérlángos, amit meg is kóstolhatnak, és továbbra is lesznek kézműves tevékenységek, népi játékokat kipróbálhatnak, kosaras körhinta a kisgyerekek számára, van egy pici játszóterünk, azt is használhatják a látogatók és van két időszaki kiállításunk is. Egy képzőművészeti, amelyik a Sóstói Múzeumfalu mint inspiráció hogyan jelenik meg a képzőművészetben, illetve Móricz Zsigmond műveiben a parasztábrázoláshoz kapcsolódóan van egy Móricz időszaki kiállításunk

– tette hozzá az igazgató.

Dupla ünnep: felújítás és születésnap

A tavalyi év fontos volt az intézmény életében, nagyszabású korszerűsítés történt a Sóstói Múzeumfaluban. Sokáig építési terület volt a skanzen, ezért nem látogathatták, így még inkább várták a 2020-as évet. A felújítás mellett egy születésnapot is ünnepelnek, idén 50 éve alapították a múzeumot, a jubileum kapcsán különleges programokat is szerveztek, amit a pandémiás helyzet miatt muszáj elhalasztani. Ilyen lett volna egy közös látogatói piknik, ehhez hasonló korábban nem volt itt, Sóstón. A születésnapi ünneplést természetesen pótolni fogják, ennek időpontja a későbbiekben dől el, ami viszont biztos, hogy a megszokott nyitvatartási rendben, keddtől vasárnapig, reggel 9 órától délután 5 óráig fogadják a vendégeket.

Kapcsolódó galéria

Újranyitott a Sóstói Múzeumfalu