Tolnay 100

Tolnay Klárira emlékeztek Nyíregyházán a Móricz Zsigmond Színház MŰvész Stúdiójában. A színművész születésének századik évfordulója alkalmából rendezett centenáriumi emléksorozat azért látogatott a szabolcsi megyeszékhelyre, mert Tolnay Klári két évig a városban tanult az angolkisasszonyok zárdájában. A megemlékezésen a művész életét és pályáját mutatták be, és a róla szóló könyvből idézték fel a sikereit. A Tolnay 100 emlékév október végén indult, a programsorozatból még hat állomás van hátra.

– Próbáltuk az embereknek feleleveníteni alakját, művészetét és azoknak a fiataloknak, akik még nem ismerték őt, bemutatni, hogy kicsoda is Tolnay Klári: a XX. század egyik legnagyobb színésznője – mondta dr. Góg Laura, a Tolnay Klári Emlékév kuratóriumának elnöke. – Egy igazi humanista, emberábrázoló művész. S az, hogy most Nyíregyházán vagyunk, ez különösen fontos, hisz ő maga nagyon fontosnak tartotta az életében ezt a helyszínt szellemi, érzelmi, spirituális szempontból. Végül nem lett apáca, de Thália papnője lett, a színház szolgálólánya.

A képre kattintva galéria nyílik!

Tolnay Klári színészként nem játszott Nyíregyházán, visszaemlékezéseiben mégis fontos állomásként említette a várost.

– A pályakezdő, a hivatását kereső leányka gondolkodása, formálódó világképe itt Nyíregyházához kötötte, és fűzte emlékeiben is – mondta el dr. Reszler Gábor főiskolai tanár. – Ezt a visszaemlékezéseiben is megörökítette, hiszen ő a tanulóévei alatt abban gondolkodott, hogy apáca lesz. De nem amolyan imádkozó és bezárkózó apáca, hanem cselekvő, a betegeken, az elesetteken segítő apáca.

Tolnay Klári végül ünnepelt színész lett. Első filmszerepei közé tartozott a Meseautó, amelyben Sárit, a főszereplő barátnőjét játszotta. Kétszer kapott Kossuth-díjat, és volt Kiváló és Érdemes művész is. Első filmjét 1934-ben forgatta, és még a kilencvenes évek közepén is játszott vagy szinkronizált. Tolnay Klári 1998 októberében 84 évesen hunyt el.