Tömegesen mondanak fel a szezonmunkásoknak Ausztriában – Ilyen a helyzet most!
Bad Hofgastein, Ausztria

Bezárták az éttermeket, fogadókat, szállodákat és felmondanak a szezonális munkát végzőknek Ausztriában. A koronavírus miatt komoly szigorításokat vezettek be a szomszédos országban. Számos nyíregyházi is elveszítette az állását. Sokakat még a személyzeti szállásról is kirakták. A többség haza akar jönni. A nyíregyházi származású Rácz Anikóék egyelőre maradnak, kivárnak, mert attól tartanak, hogy hazahozzák a fertőzést... 

Rácz Anikó és párja november vége óta dolgozik a Salzburg közeli, festői Bad Hofgasteinban, Ausztriában. Anikó két hete kezdett a munkahelyén, a párja tavaly ősz óta dolgozik. Amikor a koronavírus felütötte a fejét szinte az egyik pillanatról a másikra veszítették el az állásukat. 

A párom reggel bement dolgozni, akkor még szó sem volt arról, hogy kirúgják. Reggel ugyanis még az volt a hír, hogy délután háromig nyitva lehetnek az éttermek és a kiszállítást sem állítják le. Aztán pár óra múlva jött a hír, hogy már azt is tiltják és minden bezár.

Anikóék most kényszerűségből otthon vannak. Közben a helyzet a faluban fokozódik. Ma bezárt az egyetlen közeli gyógyszertár is, mert az a hír járja, hogy egy fertőzött beteg is kiváltott ott gyógyszert, ezért karantén alá helyezték az üzletet. 

A fiatal pár azt is elmondta, hogy az emberek az utcákon nem nyugtalanok, de hasonlóan a többi európai országhoz pánikszerűen kezdtek el mindenféle élelmiszert felvásárolni. Bár egyre több tájékoztatás szól a szomszédos országban arról, hogy sem áru, sem élelmiszerhiány nincs az országban, az ellátás folyamatos. 

Szigorítások Ausztriában

Közben Ausztriában szigorították a közterületeken való jelenlétet. Ez azt jelenti, hogy csak az mehet ki az utcára, aki dolgozni indul, vagy segítséget nyújt idősebb embereknek, esetleg élelmiszert kíván vásárolni. Mivel az emberek ezt a szigorítást egyelőre nem akarják elfogadni, Anikóék úgy látják, hogy rövidesen kijárási tilalmat is elrendelhetnek majd a hatóságok. 

Anikó szerint az Ausztriában dolgozó magyarok számára most az okozza a legnagyobb problémát, hogy a vírus miatt életbe léptetett intézkedések következtében tömegével veszítették el a szezonális munkások az állásukat. A munkanélküliség ráadásul nem csupán a magyarokat sújtja. Csak hétfőn 16 ezer ember jelentkezett az osztrák munkaügyi szervezetnél, hogy egyik pillanatról a másikra elvesztette az állását. A magyarok többségét ráadásul a személyzeti szállásról is kitették, így nem maradt más hátra számukra, mint hogy hazajöjjenek.

Vigyázzunk magunkra!

Anikó arra is figyelmezteti a családtagjait, ismerőseit és barátait, hogy vegyék komolyan a vírust:

Két hete még mi sem gondoltuk, hogy ebből ilyen dolog lesz és akármennyire együttéreztünk, de mi is távolinak éreztük ezt a dolgot. Én azt kérnem, hogy ne érezzük ezt annyira távolinak, mert ez már itt van és tényleg vigyázzunk magunkra.

– tette hozzá Rácz Anikó.