Toronyba fel!

Kíváncsi arra, hány harang lakik a nyíregyházi evangélikus templomban? Látta már az óraszerkezetet? Tudja-e, hogy miénk az ország második legnagyobb evangélikus temploma?

Akinek csak egy kérdésre is nem a válasza, azt szeretettel várja a Nyíregyházi Városvédő Egyesület szeptember 14-én, szombaton 10-15 óráig az evangélikus templomnál. És nyilván mindenki mást, akit érdekel a toronyból látható páratlan panoráma.

A városvédők csatlakoztak a Nyíregyháza önkormányzata által szervezett Tirpák Fesztiválhoz: az evangélikus egyházzal közösen, színesítve a rendezvény kínálatát.

Természetesen 12-17 óráig nyitva lesz a Hősök terén álló villamos is, ahol lehet nosztalgiázni, és 1 forintos jegyet váltani – pont ennyibe került egy vonaljegy a megszűnés évében, 1969-ben.

Mindkét helyszínen bemutatja az egyesület eddig megjelent kiadványait, és ami nagyon fontos: ismét elérhető a Városvédő Füzetek sorozat két újranyomtatott darabja (ezekből már hosszú ideje nem volt elvihető példány) a 18-as számú, A Luther tér és környéke – mellyel a templom alapkőletételének 240. évfordulójára is emlékezünk – , valamint a 20-as, mely A petróleumlámpától a villamosvilágításig címet viseli. Mindkét füzet megjelenését támogatta a város önkormányzata.

A templomtorony óraszerkezetét bemutatja Leviczky Zoltán, a harangokról Hudivók Róbert mesél, és sok érdekességet hallhatnak az érdeklődők az 1784-86 között épült, a közelmúltban csodálatosan felújított templomról Martinovszky Istvántól.