Tourist Police – Diákok segítik a rendőrség munkáját a turisztikai szezonban
Fotók: Szarka Lajos

Szórólaposztás, útbaigazítás és a turisták segítése – hasznosan telnek a fiatalok napjai a Tourist Police programban. A helyi rendőrkapitányság munkatársai a közösségi szolgálatot ellátó diákokkal közösen vannak jelen a turisztikailag frekventált helyeken, valamint nagy figyelmet fordítanak az állampolgárok vagyonbiztonságának megóvására és az áldozattá válás megelőzésére.

A Tófürdő bejárata előtt sorakoztak az idei Tourist Police résztvevői, a fiatalok a közösségi szolgálat keretein belül segítik a hatóság munkáját.

Gépjárműfeltörések, zsebtolvajlások, kerékpárlopásoknak a megakadályozása” – csak néhány feladat, amit az eligazítás során kaptak a diákok. Az egyenruhásoknak már csak a jelenléte is sokat javít a közbiztonságon, a diákok pedig szórólaposztással segítik a munkájukat. A turisták többnyelvű bűnmegelőzési kiadványt kapnak, ebben jó tanácsokkal látják el őket az áldozattá válás megelőzése érdekében.

Segítőkész, több nyelven beszélő diákok

A diákok igazán segítőkészek, több nyelven beszélnek, így bátran kérhetnek akár útbaigazítást is tőlük a Nyíregyházára érkező vendégek.

Azért vagyok most itt a Tourist Police-on, mert a szüleim is a rendőrségen dolgoznak és így könnyebb volt becsatlakozni ehhez a közösséghez, de igazából érdekel is a rendőri szakma és ami vele jár” – mesélte a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium diákja, Bakó Roland.

Biztonságot nyújt a jelenlét

A hatóság nagy létszámmal van jelen Sóstógyógyfürdőn a nyári hónapokban, ez pedig mind a helyieknek, mind a turistáknak biztonságot jelent, miután ilyenkor megsokszorozódik az idelátogatók száma.

Véleményem szerint nyugalmat ad az embereknek az a jelenlét, amelyet ez a program nyújt. Amikor egy család úgy megy haza egy nyaralásról, hogy biztonságban érezte magát és minden jól sikerült, akkor szívesebben jön vissza Sóstógyógyfürdőre. Ehhez nagyban hozzájárul a Tourist Police” – nyilatkozta Ágoston Ildikó önkormányzati képviselő.

Töretlen a népszerűség

A Tourist Police még 2012-ben indult Nyíregyházán, a diákok mellett iskolaőrök is részt vesznek a programban. Az 50 órás közösségi szolgálatot nemcsak a nyári időszakban lehet elvégezni, a tanulók télen a karácsonyi forgatagban is dolgozhatnak. A nyári időszakban Sóstógyógyfürdő mellett a belvárosban is lehet találkozni a diákokkal.

Népszerű a program, nagyon sok diák jön úgy, hogy már teljesítette az óraszámot, de szeretne még maradni. Vannak visszatérő diákjaink is. Kicsit több mint ötven fővel indul a program idén, ez minden évben így kezdődik, aztán nyár végére már száz fölötti a jelentkezők száma” – nyilatkozta dr. Kovács Attila, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának vezetője.

 

A Tourist Police kapcsán akadnak úgymond sikertörténetek is, dolgozik a rendőrség kötelékében olyan munkatárs, aki korábban, mint diák vett részt a programban. A nyári bűncselekmények közül az egyik leggyakoribb a zseblopás, ezek kisebb odafigyeléssel megelőzhetők, ebben segítenek a diákok – tette hozzá dr. Kovács Attila.

Sóstógyógyfürdő turisztikai vonzereje

A Nyíregyházára érkező turisták legkedveltebb városrésze Sóstógyógyfürdő, miután itt találják a legnagyobb turisztikai attrakciókat, a Nyíregyházi Állatparkot és a fürdőket, de még ezeken túl is tartogat látnivalót.

Az állatpark és a fürdők mellett mindenkinek ajánljuk Sóstógyógyfürdő harmadik legnagyobb attrakcióját, a Sóstói Múzeumfalut, amely egy egységes faluszerkezetben mutatja be a térségünk építészetét és lakáskultúráját. Nagyon gazdag nyári programokkal, hagyományőrző rendezvényekkel várják a kicsiket és nagyokat egyaránt, a gyerekek megismerkedhetnek itt olyan mesterségekkel, amelyek már rég feledésbe merültek és amelyekkel máshol már nem találkozhatnának” – tette hozzá Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Esti programként pedig az ország egyik leglátványosabb szökőkútja várja a turistákat, szerdától vasárnapig kínálják portékáikat a termelők a Sóstói Piacon, a Zene Sóstón keretein belül pedig ingyenes koncerteken vehetnek részt az érdeklődők minden szerdán és szombaton, majd vasárnaponként gyermekműsorokkal kedveskednek a családoknak.