Tovább bővült a bolti forgalom – a KSH közzétette jelentését
Tovább bővült a bolti forgalom – a KSH közzétette jelentését

Tavaly szeptemberben 5,8, októberben 5,7, novemberben pedig 3,8 százalékkal nőtt a bolti forgalomban eladott áruk mennyisége az előző év azonos időszakához képest – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett jelentéséből.

Ahogy azt az iparági tapasztalatokból már sejteni lehetett, novemberben tovább bővült a magyarországi kiskereskedelmi forgalom.

Az előző hónapokban megszokotthoz képest nőtt az élelmiszer- és az üzemanyag-értékesítés, valamint az egyéb termékek forgalma.

Mindez a Központi Statisztikai Hivatal közzétett jelentéséből derül ki, amely a novemberi bolti forgalom összesített eredményeit tartalmazza. Eszerint tavaly novemberben 3,8 százalékkal nőtt az eladott áruk mennyisége az előző év azonos időszakához képest. Ezt

szeptemberben és októberben 5,8, illetve 5,7 százalékos bővülés előzte meg. Az élelmiszerüzletekben 2,1, míg az iparcikk-boltokban 4,9 százalékkal került több termék a vevők kosarába.

Meglátszott az élénkült vásárlóerő a benzinkutak forgalmán is, ahol 6,2 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított mértéke.

A statisztikai hivatal kimutatta: mindhárom területen lassult viszont a növekedés mértéke.

Ennek ellenére töretlen a fogyasztással járó bolti növekedés, ami azt mutatja, hogy a lakosság vásárlóereje meghaladja az infláció fékező erejét.

Az eladások több mint háromnegyedét havonta kitevő élelmiszereladás mértéke 2,2 százalékkal, az ital-, dohányáru-szaküzletek forgalma pedig 1,6 százalékkal nőtt novemberben. Az egyéb, iparcikkjellegű termékek forgalma átlagosan 4,9 százalék volt. Ezen belül a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 29, a használtcikk-üzletekben 28,1, százalékkal, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 11,3, a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk-üzletekben 6,6 százalékkal emelkedett a forgalom.

Érdekes jelenség viszont, hogy a bútor- és műszakicikk-üzletekben 7,4 százalékkal alulmúlta az értékesítés a tavalyit. Ezeken az áruterületeken vélhetően a decemberi eredmények mutatnak majd fejlődést.

Összességében az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1.276,4 milliárd forint volt, mindössze 1,8 milliárd forinttal kevesebb a mindenkori rekordnak számító előző havinál. Így a múlt év első tizenegy hónapjában a forgalom volumene 3,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal frissen napvilágot látott jelentéséből.

hirado.hu