Tovább lassult a termelői árak emelkedése júliusban
Júliusban az ipari termelői árak 1,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat, ezzel tovább lassult az emelkedés üteme a júniusi 1,5 és a májusi 2,7 százalék után - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A lassulást a belföldi értékesítési árak okozták, átlagosan 2,2 százalékkal nőttek az előző havi 3,2 százalék után, míg a forintban számolt exportárak ugyanúgy 0,8 százalékkal nőttek éves összevetésben, mint júniusban.
A belföldi értékesítésben 3,6 százalékkal emelkedtek a feldolgozóipari termelői árak, bár a járműgyártásban a tavalyi szinten maradtak. Negyedik hónapja 5 százalékot meghaladó az élelmiszeripari termékek drágulása, a vegyiparban 9,0 százalékkal emelkedtek az árak tavaly júliushoz viszonyítva.
A rendeltetésük szerint fogyasztási cikkek belföldi termelői ára 5,1, a beruházási javaké viszont csak 1,3 százalékkal nőtt.
Az exportárak emelkedését az élelmiszerek 1,4, a vegyipari termékek 3,9 és a gyógyszerek 2,7 százalékos áremelkedése húzta, míg a nagyobb exportáló ágazatokban, a járműgyártásban, gépgyártásban és a villamosgépek gyártásában minimális, 0,3-0,7 százalékos árcsökkenés következett be. A számítástechnikai termékek exportára is csak 1,0 százalékkal emelkedett.

(Forrás: MTI)