Tovább tart a kutyanépszámlálás

Az 1998. évi XXVIII. törvény (Állatvédelmi törvény) 42/B § (1) bekezdése értelmében a kutya tartási helye szerinti illetékes önkormányzatnak ebrendészeti feladatainak elvégzése érdekében háromévente legalább egyszer ebösszeírást kell végezni. A települési önkormányzat az ebösszeírás alapján az ebtartók által szolgáltatott adatokról helyi elektronikus nyilvántartást köteles vezetni, az állat tulajdonosa, tartója és más személyek jogainak, személyes biztonságának és tulajdonának védelme, valamint ebrendészeti és állatvédelmi feladatainak hatékony ellátása céljából. A kutyatartóknak Ebösszeíró adatlapot kell kitölteni.

 

Nyáron kezdődött a számlálás

 

Az ebösszeírás már nyáron is zajlott a városban. Július elejétől 10 közfoglalkoztatott és 30 diákmunkás végezte a feladatot. Házról házra jártak és összeírták az állatokat. A négylábúakat a járványok megelőzése, az állatok védelme miatt kell összeírni, de abban is segít, hogy az elveszett kutyákat visszajuttassák a gazdájukhoz. Az ebösszeírást a NYÍRVV Nonprofit Kft. végzi, határidejét meghosszabbították.

[REKLAM]

Szabó Edina, a NYÍRVV Nonprofit Kft. marketingreferense elmondta, a háztartások és a vállalkozások telephelyeinek a legjelentősebb részét már végigjárták kollégái. Egy-két külterületi városrész van még hátra. Hozzátette, a NYÍRVV arra kéri a városlakókat, hogy szeptember végéig a postaládájukban talált ebösszeírási adatlapot töltsék ki a kutyák oltási könyvének segítségével, és juttassák vissza a városüzemeltető céghez.

 

Papíron, elektronikusan vagy személyesen

 

Az elkövetkezendő időszakban az ebösszeírók az eddig kimaradó háztartásokhoz is eljuttatják a tájékoztatóval ellátott adatlapokat. A nyomtatványok kitölthetőek papír alapon, elektronikusan, illetve a számlálóbiztos közreműködésével a helyszínen. Az összeírás egyszerűsítéséhez kérik, készítsék elő a kutyák oltási könyvét. Az adatlapok leadási módja változatlan: az ebösszeírók segítségével, elektronikusan, postai úton és személyesen is eljuttathatók a NYÍRVV Nonprofit Kft. számára. Részletes tájékoztatás a www.nyirvv.hu honlapon található.

 

Határidő: szeptember 30.

 

Az ebtartóknak érdemes betartani a meghosszabbított határidőt, mert az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása állatvédelmi bírságot von maga után, amelyek alsó határa 30 ezer forint.

M. E.

(Fotó: internet)