Trükkös módszerekkel támadnak a telefonos csalók

Nyereményjáték győztesei

Általában mobilszolgáltató képviselőjének, vagy egy nem létező szerencsejáték szervező cég munkatársának adják ki magukat a telefonos csalók, és így közelednek áldozatukhoz. A telefonba azt ecsetelik, hogy akit felhívtak, azok nyertek egy játékon. Azonban a nyeremény csak akkor lehet az övék, ha a bankkártyájuk segítségével elutalnak egy összeget egy megadott címre, folyószámlára. Öt és tízezer forint közötti összeget kérnek a gyanútlan áldozatoktól. A megadott kód lehet egy telefonszám is, amit az áldozat ily módon tölt fel.

 

„Unokázás”

 

Másik gyakori csalási mód, amikor az elkövetők idős embereket keresnek meg telefonon, és az állítják, unokájuk vagy egy közeli hozzátartozójuk bajba került, balesetet szenvedett, és gyógykezeléséhez pénzre van szüksége. Egy meghatározott összeget telefonszámra vagy folyószámlára kérnek átutalni, és biztosítják az áldozatot arról, hogy segítenek rokonukon. Ezek a bűncselekmények sok esetben megelőzhetőek lennének.

 

Személyes adatot ne adjuk ki!

 

Dr. Kovács Attila rendőr alezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály osztályvezetője elmondta, ezek a fajta bűncselekmény típusok, ha kellő figyelemmel és körültekintéssel lennének az állampolgárok, akkor könnyedén elkerülhetőek lennének. Hasznos tanács tud lenni az, hogy ha valaki nem vesz részt nyereményjátékban, akkor ne gondolja azt, hogy mégis nyert. Ha pedig játszik, akkor kérjen egy visszahívást, és addig hívja fel azt a szolgáltatót vagy azt a szerencsejáték szervező céget, ahol részt vett a játékban, és érdeklődjön arról, valóban nyert-e. Az alezredes hozzátette, nagyon fontos, hogy az elkövetők szeretnek személyes, illetve banktitoknak minősülő adatokat kikérni. Ezt soha ne tegyék meg az állampolgárok.

 

107, 112

 

A telefonos csalók bárkit veszélyeztetnek, azonban könnyebben meg tudják téveszteni a jó szándékú időskorúakat, illetve a gyanútlan fiatalokat. Amennyiben valaki gyanút fogott, és érzi, átverték, azonnal szakítsa meg a telefonbeszélgetést és értesítse a Rendőrséget a 107-es vagy a 112-es telefonszámon.

ME.