„Tudomány: Válaszok a globális kihívásokra”

A tudományt ünnepelték kedden a Nyíregyházi Egyetemen. Az intézmény Tudományos Tanácsa átadta a Tudományért-Művészetért kitüntetéseket a kutatóknak, akik ezt követően előadásokat tartottak.

20 éve ünneplik a magyar tudomány ünnepét az országban, azóta tartják meg Nyíregyházán is a rendezvényt. Az egyetem nemcsak az oktatás, de a kutatás egyik bázisa is a régióban.

„A tudomány mindig arra volt hivatott, hogy az emberiség problémáira választ adjon. Abszolút válaszok nincsenek, egy kutató mindig kétkedik. Ha ma azt mondom, hogy globális problémák, akkor a legnagyobb a felmelegedés, amit most már mindenki érez. Most nem ilyen előadások lesznek. A Nyíregyházi Egyetemen 28-féle területen kutatnak a hallgatók. Idén a kitüntetettjeink zeneművészet-kutatással, termények szállításával, helységnevek kutatásával foglalkoznak. Ezzel mutatjuk azt is, hogy milyen sokféle kutatómunka folyik az egyetemen” – mondta el prof. dr. habil. Simon László, a Tudományos Tanács elnöke.

A kitüntetettek mellett minden évben meghívnak egy neves kutatót, idén dr. Balázs Géza magyar nyelvész tartott ünnepi plenáris előadást.

„Idén jelent meg egy könyvem az „Internet népe” címmel. Elég régóta foglalkozom az internetnyelvészettel. Kitekintve a nyelvből már legalább 10–15 éve arra a felismerésre jutottam, hogy az internet nemcsak a nyelvre van hatással, hanem a nyelvet beszélő emberre. Ha a nyelvet beszélő emberre van hatása, akkor a személyiségünkre és a társas kapcsolatainkra is. Ez azt jelenti, hogy a társadalomra is” – foglalta össze előadását dr. Balázs Géza.

Az egyetem intézetei a következő hetekben külön-külön fognak tudományos rendezvényeket szervezni. A konferencia célközönsége a hallgatók köre volt, a Tudományos Tanács arra törekszik, hogy a tudást átadják számukra.