Turisztikai sikerek

Harmadszor is az Év Városa

 

2013 és 2015 után harmadik alkalommal ítélték oda Nyíregyházának az Év Városa elismerő címet az Utazó Magazin által felkért szakemberek és olvasók szavazata alapján. 2016-ban ugyanis ismét keresték az év legjobb szolgáltatóit. Az elismerő címet egy szakmai konferencián adták át Nyíregyháza képviselőinek Budapesten.

 

UNWTO tag Nyíregyháza

 

További képekért kattintson a fotóra!

Nemcsak ezt a sikert tudhatja magáénak a város, hiszen Magyarországon az első település Nyíregyháza, akit társult tagként beválasztottak az ENSZ Turisztikai Világszervezetébe, amely a legnagyobb és legrangosabb szakmai szervezet. Nyíregyháza felvételi kérelmét Magyarország Kormánya is jóváhagyta.

 

Fontos a turizmus

 

2010-ben a városvezetés egyik prioritásaként határozta meg a turizmus fejlesztését. Az azóta eltelt hét év bizonyította az elképzelés megalapozottságát.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere elmondta, az elmúlt időszakban elég messzire jutottak: megduplázódott a vendégéjszakák száma, és a turizmus bevétele a városban lényegesen magasabb. A polgármester hozzátette, ez munkahelyeket jelent és a vállalkozások megélhetését. Dr. Kovács Ferenc kifejtette, ezek az elismerések szoros összefüggésben állnak a városmarketinggel, amely a turisztikával együtt hoz sikereket a városnak.

 

Új sikerek, új lehetőségek

 

Az ENSZ Turisztikai Világszervezetének rendes tagja kizárólag ország lehet, társult tagja pedig szakmai szervezet. Jelenleg 156 ország és 450 társult tag alkotja az UNWTO-t. Azzal, hogy a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. és vele Nyíregyháza tagja lett, nagyon sok lehetőség nyílik meg a település előtt.

Furkóné Szabó Marianna, a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, tovább nyílt számukra a világ, hiszen a tagság új lehetőségeket, új kapcsolatokat jelent a szakmai munkában. Hozzátette, olyan tudásra tehetnek szert, amelyekkel a világ legnagyobb, legrangosabb szervezete rendelkezik. Az ügyvezető elmondta, a jövőben szakmai konzultációkon, munkacsoport üléseken vehetnek részt, és meghívták a nyíregyházi szervezetet a városi turizmus munkacsoport ülésébe is, illetve felkérték arra, hogy osszák meg a tapasztalataikat a testvérvárosi kapcsolatok terén szerzett turisztikai együttműködésekről és előrelépésekről.

Nyíregyháza így a jövőben a turizmus, a gyógy- és egészségturizmus területén megszerzett gyakorlati tapasztalatait nemzetközi fórumon is továbbadhatja. A tagság komoly hatással lehet a nyíregyházi beruházásokra és a helyi szolgáltatásokra. A tervek szerint egy négy csillagos szálloda épül Sóstón, de mellette több komoly fejlesztés is megvalósulhat.

ME.
Fotó: Szarka Lajos