Tűzeset – Teljes terjedelmében égett több raktárépület mintegy hétezer négyzetméteren

Több raktárhelyiségben is tűz ütött ki kedd délután a Rákóczi utcában, a Tokaji út közelében. A lángok átterjedtek egy kétemeletes irodaházra, így mintegy hétezer négyzetméteren, több mint 10 órán keresztül égett több épület is. 68 hivatásos, 15 szabadnapos és 4 önkéntes tűzoltó vízágyúkkal, csaknem tíz vízsugárral és habosított vízsugarakkal oltotta a lángokat szerda délelőttig.

Egymás után siettek a tűzoltóautók a Rákóczi utcára kedd délután. 16 óra körül érkezett a jelzés a katasztrófavédelemhez, az Erdő sorról pedig rögtön elindultak a tűzesethez az egyenruhások. Több, ruhák tárolására használt raktárépület égett, de a tűz átterjedt egy kétemeletes irodaházra és több üzlethelyiségre is.

Három megye tűzoltói dolgoztak

A tűzesethez 13 tűzoltóegység érkezett ki, Nyíregyházáról, Mátészalkáról, Kisvárdáról, Nyírbátorból, Szerencsről és Hajdúnánásról érkeztek tűzoltóegységek. A tűz oltását a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítja, jelenleg több mint tíz vízsugárral dolgoznak a beavatkozók” – nyilatkozta a helyszínen még kedd délután Dudás Szilvia, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Ruhákat tároltak a raktárakban

Az irodaházban óriási lángok csaptak fel. A tűzesethez tizenhat technikai eszköz, köztük három vízszállító, két magasból mentő és egy különleges tűzoltó eszköz is vonult. A tűzeset során egy ember az épületben rekedt, őt a tűzoltók mentették ki és átadták a mentőknek. Az egyenruhások hosszú órákon keresztül folyamatosan dolgoztak és próbálták eloltani a tüzet kedd este. Az egységek a lemezborítású raktárhelyiségeket roncsvágóval több helyen megbontották, majd munkagép segítségével az izzó, parázsló részeket szétszedték. A leégett raktárépületekben főként ruhákat tároltak, amit a Tokaji úti vásártéren árulnak. Az egyik raktár tulajdonosa kamerán kívül úgy nyilatkozott, kedd délután 15.40 perckor kezdett el égni az épület és összesen 13 órán keresztül állt lángokban a raktár.

El kellett hagyni az épületet

A tűz mellett az Oltalom Szeretetszolgálat Tokaji úti intézményét ki kellett üríteni, így mintegy kilencvenöt ember hagyta el ideiglenesen az épületet.

Felmerült a veszélye annak, hogy a szomszédos raktárépületekről átterjed a mi ingatlanjainkra is a tűz, ezért evakuálni kell az intézményeinket. Itt egy 40 férőhelyes átmeneti szállóról és egy 50 férőhelyes idősek otthonáról van szó. Utóbbi okozott egy kis problémát, miután itt több idős és fekvőbeteg van, akik folyamatos ápolásra szorulnak. Szerencsére a rendőrség és a mentőszolgálat is segített nekünk, de a saját munkatársaink is itt maradtak még a munkaidő után is, sőt olyanok is voltak, akik szabadságukról bejöttek és segítettek nekünk. A szomszédos családok átmeneti otthona és az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság munkatársai is segítséget nyújtottak, így sikerült biztonságba helyezni az összes ellátottunkat” – emlékezett vissza Papp András, az Oltalom Szeretetszolgálat intézményvezető-helyettese.

Az Oltalom Szeretetszolgálat gondozottjait és az intézmény munkatársait végül kedd este kilenc óra körül visszaengedték az épületbe. Időközben azonban arra is felkészültek, hogy nem mehetnek vissza éjszakára sem az épületbe, így Jászai Menyhért alpolgármester és az önkormányzat szociális osztályának segítségével találtak ideiglenes szállást, de szerencsére erre végül nem volt szükség.

Szerda délelőtt kezdődtek az utómunkálatok

Szerda reggel kilenc óra előtt még hat technikai eszközzel, öt vízsugárral dolgoztak a nyíregyházi hivatásos tűzoltók a káreset felszámolásán. A tűzesetben hatvannyolc hivatásos, tizenöt szabadnapos és négy önkéntes tűzoltó vízágyúkkal, csaknem tíz vízsugárral és habosított vízsugarakkal oltotta a lángokat.

Az itt dolgozók egy úgynevezett bevetési ruhában dolgoznak, ez védi őket a hő ellen. A tűzoltók kilencven százaléka légzőpalackokkal és légzőálarcokkal dolgozott. Itt felszabadultak olyan anyagok, amelyek közvetlen belégzéssel károsították volna az egészségüket, ezért is fontos volt a felszerelés. Megpróbálták váltani egymást a tűzoltók, nagyon sokan érkeztek ide az esethez. Sok szabadnapos tűzoltó, aki tudomást szerzett a tűzről, önként jelentkezett, hogy szolgálatot lát el, ezzel is próbálták pihentetni az állományt és amennyire lehetett, a beavatkozás intenzitását a legnagyobb létszám mellett végrehajtani” – nyilatkozta Dombrády László nyugállományú tűzoltó ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Tűzoltószövetség elnöke.

A lángokat végül szerda délelőtt 10 óra környékén sikerült megfékezni, ezt követően kezdődhettek el az utómunkálatok.

Keresik a tűz okát

Gyakorlatilag majdnem szét kell szedni az épületet, minden egyes részét meg kell nézni, hogy nem maradt valami izzó rész. Ezt követi a tűzvizsgálat, ami tudomásom szerint már elkezdődött. Meg kell állapítani, hogy mi okozta a tüzet, van-e személyi felelősség az esetben. Ez egy hosszabb folyamat, lesznek tanúmeghallgatások, bizonyítékokat kell keresni, minden számba vehető okot meg kell nézni és ki kell vizsgálni” – tette hozzá Dombrády László.

Ez várhatóan heteket, de akár hónapokat is igénybe vehet. Az épületeknél tisztázni kell többek között a tulajdoni viszonyokat is, miután több üzlet és raktár volt itt, a Rákóczi utcában. A szakember szerint az üzletsort le kell majd bontani, az irodát pedig statikus fogja megvizsgálni és dönteni a sorsáról.

Méréseket végeztek a környéken

A sűrű fekete füst miatt a borsodi katasztrófavédelmi mobil labor a tűzeset helyszínén, valamint a környező utcákban méréseket végzett, amelyek a lakosságot veszélyeztető mértékű káros koncentrációt nem mértek. A tűzeset során egy ember az épületben rekedt, őt a tűzoltók mentették ki és átadták a mentőknek. A tűz keletkezési körülményeinek megállapítására tűzvizsgálati eljárás indul” – mondta szerda délelőtt Dudás Szilvia, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

A közösségi oldalakon a lakosság több civil bejegyzésben, az önkormányzat pedig egy sajtóközleményben köszönte meg a tűz oltásában és a segítségnyújtásban résztvevők áldozatos munkáját.

Kapcsolódó galéria

Még reggel is oltották a Rákóczi utcai irodatüzet