Tűzgyújtási tilalom Magyarország teljes területén

Tűzgyújtási tilalom lépett életbe az ország teljes területén. A kánikula miatt még a kijelölt tűzrakóhelyeken is tilos tüzet gyújtani, de a parlag- és a gazégetés sem engedélyezett ebben a fokozottan tűzveszélyes időszakban.

Térképen jelöli az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, hogy az ország mely területén rendeltek el tűzgyújtási tilalmat. Csütörtök óta az egész ország piros színű, vagyis minden megyére kiterjed a tilalom. A napok óta tartó kánikulában érdemes komolyan venni a tiltást, mert másodpercek alatt megtörténhet a tragédia. Magyarországon két fokozottan erdőtűzveszélyes időszakot különíthetünk el. Az egyik kora tavasszal van, a hóolvadás után közvetlenül, amikor a kizöldülés előtt elsősorban rét- és tarlóégetések következtében gyullad meg az erdő, általában lombos erdőtelepítésekben és felújításokban okozva igen jelentős károkat. A másik veszélyeztetett időszak a nyári hónapokra esik, amikor hosszabb csapadékmentes időszakok fordulnak elő, és a forró időjárási viszonyok következtében az erdei avar- és tűlevélréteg teljesen kiszárad.

"Fokozott tűzveszély ideje alatt tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, fásításokban, ezek kétszáz méteres körzetében lévő külterületi ingatlanokon és ide értendőek a kijelölt tűzrakó helyek is. Tehát ilyenkor a sóstói erdőben kijelölt helyeken sem lehet szalonnát sütni vagy éppen bográcsozni. Sokan kérdezik, hogy és mi vonatkozik az otthoni kerti sütögetésekre, ezek megengedettek, tehát nem tiltottak a tűzgyújtási tilalom idején sem. Természetesen azt kérjük a lakosoktól, hogy tartsák be a tűzvédelmi szabályokat, semmiképpen se hagyjuk otthon felügyelet nélkül a kertben a tüzet, illetve mindenképpen legyen megfelelő mennyiségű oltóanyag a közelünkben, akár mondjuk víz vagy homok" - nyilatkozta Rutkai-Dér Vivien, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatai szerint a magyarországi erdőtüzek 99 százaléka emberi gondatlanság vagy szándékosság miatt következik be. Az erdőtüzek elsősorban eldobott cigarettacsikkek és a tűzgyújtási tilalom kihirdetése ellenére meggyújtott tábortüzek, nyári gazégetések következtében keletkeznek, elsősorban erdei és fekete fenyves, valamint idősebb lombos állományokban.