Tűzugrással ünnepelték Szent Iván éjjelét Nyíregyházán

A Sárkánylányok tűzzsonglőr csoport egy ősi, pogány időket idéző bemutatóval elevenítette fel kedden este, milyen is lehetett egykoron Szent Iván éjszakája. A feljegyzések szerint tűzgyújtással, zenével és körtáncokkal ünnepelték egykoron az év legrövidebb éjszakáját. A néprajzosok hozzáfűzik; a szokás ősi időkre nyúlik vissza, de a hagyománya beépült a kereszténységbe is.

– Ezt megünnepelték már a kereszténység előtti időszakban is, de az V. századtól ez Keresztelő Szent Jánosnak az ünnepe. Nagyon sok népszokás kapcsolódik hozzá, melyet országszerte gyakoroltak. Biztosan tudjuk, hogy a 15. században már megtartották ezt a népszokást, illetve a Szent Iván éjjeli tüzet is meggyújtották – mondta el Szabó Sarolta, a Sóstói Múzeumfalu igazgatója.

A tűzzsonglőrök bemutatója után a Kormorán együttes adott koncertet a kivilágított múzeumfaluban. Éjfél előtt nem sokkal, amikor a skanzen temploma előtt rakott máglya már csak parázslott, a Nyírség Táncegyüttes tagjai korabeli ruhákba öltözve körtáncot kezdtek járni. Műsoruk legvégén a táncos párok tüzet ugrottak. A hagyomány szerint azok a szerelmesek, akik kéz a kézben ugranak ilyenkor tüzet, legalább egy évig biztosan együtt maradnak. Ráadásul úgy tartották, hogy a tűzugrás egészségmegőrző hatással is bír...

További képekért kattintson a fotóra!

Nem csak tánc és zene volt Szent Iván éjjelén a múzeumfaluban. „Ahová a király is gyalog jár” címmel nem hétköznapi kiállítás nyílt a Jármi kisnemesi házban. Az elmúlt 200 évben Európában gyártott bilikből lehetett néhányat megtekinteni.

– Ezeket főleg felnőttek használták, lehet látni a méretükből. Ugyanakkor egy-két gyermekbilit is kiállítottunk. A bilik hozzájárultak például az éjjeliszekrények kialakulásához, hiszen a kellemetlen szagokat úgy próbálták elfedni, hogy éjszaka betették az éjjeliszekrénybe és rázárták a szagokra az ajtó – mondta el Hubay Éva, a gyűjtemény tulajdonosa.

A bilikiállítás nem csak egy éjszakán keresztül volt látható a múzeumfaluban. A tárlat július 17-éig tekinthető meg Sóstón.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Trifonov Éva)