Új attrakciók és fejlesztések a Zsindelyes Cottage-ban

 „Új attrakciók és fejlesztések a Zsindelyes Cottage-ban” - ezzel a címmel indult projekt a nyíregyháziak egyik kedvelt turisztikai célpontján. A Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány azzal a céllal valósít meg részben energetikai és infrastrukturális fejlesztéseket az érpataki helyszínen, hogy növelje a település idegenforgalmi vonzerejét és az odalátogatók számát.

A Debrecen és Nyíregyháza között félúton található Zsindelyes Cottage 2018-ban nyitotta meg kapuit, azzal a céllal, hogy olyan helyet teremtsen, ahol az emberi kapcsolatok és a természet közelség kerüljön a középpontba, távol a világ rohanásától. Azóta a komplexum másfél hektáron terül el, és stílusos szálláslehetőséggel, esküvő- és rendezvényhelyszínnel, valamint gasztronómiai élményekkel várja a látogatókat. A nyíregyháziak körében is népszerű rendezvényhelyszín már két ütemben bővült, a további fejlesztésekről Papp József, a Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke számolt be egy projektindító eseményen a Nyíregyházi Televíziónak.

„Remélem, hogy a jövőben további ötletek is felmerülnek majd, de egyelőre a tervek a harmadik fázissal valósulnának meg. Ennek keretében a fogadó továbbfejlesztését tűztük ki célul. Gazdasági területeket építenénk hozzá, a fűtés-hűtési rendszert hőszivattyúra alakítanánk át, valamint egy 50 kilowattos napelemparkot telepítenénk az egész területre. Emellett létrejönne egy úgynevezett „Fürtös-sziget”, ahol a kemence köré egy pihenőhelyet alakítanánk ki, amit a híres Fürtös Meggyről neveztünk el. Továbbá, a terület túloldalán megépülne egy állatsimogató komplexum, amely őshonos patás állatokat mutatna be a látogatóknak, különösen a gyerekeknek. Az istállók és ólak ezen őshonos állatok számára készülnek majd. Végül, a mostani kápolnával szemben egy pálinkatrezor is felépítésre kerülne” – ismertette Papp József a Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Papp József kiemelte, hogy 2020 óta minden év december 6-án megáldják és megszentelik az abban az évben megszületett újfehértói meggypálinkát, amely Hungarikum és magyar, valamint uniós védettséget élvez. Az évnek megfelelő mennyiséget trezorban helyeznék el. Emellett terveik között szerepel egy tájház létrehozása, ahol mezőgazdasági gépeket mutatnának be, így megismertetve a látogatókkal, hogy elődeink milyen eszközökkel dolgoztak és hogyan küzdöttek meg a mindennapi kenyérért.  Továbbá, az összes épületet egy sétány fogja összekötni, így a komplexum teljes egészében körbejárhatóvá válik. Emellett egy fejlett informatikai rendszert is kiépítenek a turisták számára, amely megkönnyíti a tájékozódást és az élményeket még interaktívabbá teszi.

„Egy olyan komplexumot szeretnénk létrehozni, amely nemcsak szállóvendégek számára nyújt kényelmes pihenést, hanem rendezvényhelyszínként vallási és egyházi eseményeknek is otthont adhat. Nagy örömömre szolgál, hogy az idei évtől kezdve a gyerekek számára nyári táborok és osztálykirándulások helyszínévé is vált. Debrecen, Nyíregyháza, és Újfehértó környékéről is egyre több gyermek érkezik hozzánk, hiszen tavaly Újfehértónak sikerült az összes bölcsődést, óvodást és iskolást vendégül látnunk. Legyenek ők a görögkatolikus egyház, a református egyház, a KLIK, vagy éppen az újfehértói város fenntartásában, minden gyermeket szívesen fogadtunk. A meseparkban, a kalandparkban és a játszótéren bepillantást nyerhettek abba, milyen volt egykor egy tanyasi iskola. Mivel magam is ebben a korszakban jártam iskolába, személyes élményként is meg tudom mutatni, milyen volt ezekben a padokban ülni – egy valódi időutazás! Célunk egy komplex programkínálat megteremtése, és büszkeséggel tölt el, hogy 2018. június 30. és 2023. december 31. között összesen 49 500 vendéget fogadtunk, nemcsak Magyarország különböző pontjairól, hanem számos külföldi látogatót is” – részletezte Papp József a Zsindelyes Tanya Kulturális Értékeinek Megóvásáért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Papp József elmondta, hogy az infrastrukturális fejlesztések mellett külön figyelmet fordítanak az energetikai korszerűsítésre is. A tervezett fejlesztések részeként egy 50 kilowatt teljesítményű napelemparkot telepítenek az érpataki helyszínre. Ennek célja, hogy a terület energiafelhasználása egyre inkább függetlenné váljon.