Új balneoterápiás kurzus indul – Együttműködés a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. és az Egészségtudományi Kar között

Már tíz éve tart a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. és a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara közötti együttműködés, amely keretében a hallgatók szakmai gyakorlatukat is végezhetik a fürdőgyógyászati részlegen. Most egy újabb mérföldkőhöz érkeztek: a karon szabadon választható balneoterápiás kurzus indul, erről tartottak sajtótájékoztatót az Aquarius Élményfürdőben. 

Tíz éve már, hogy a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. és a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara együttműködik, hiszen számos hallgató végzett az elmúlt években is szakmai gyakorlatot a Fürdőgyógyászati részlegen. Most azonban egy újabb fontos állomáshoz érkezett a két intézmény, hiszen az Egészségtudományi Karon új, szabadon választható balneoterápiás kurzus indul – erről tartottak sajtótájékoztatót szerda délelőtt az Aquarius Élményfürdőben.

Közös célok

– Ez az együttműködés már régóta fennáll, de most még szélesebb alapokra helyeztük. Korábban is fogadtunk egészségturizmus és gyógytornász hallgatókat, akik nálunk töltötték szakmai gyakorlatukat, most pedig egy szabadon választható balneológiai kurzust is elindítottunk. Ebben a félévben már meg is kezdték a hallgatók a részvételt. Nagy öröm számomra, hogy ez a partnerség létezik és folyamatosan bővül, hiszen a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Kara és mi is kiemelten fontosnak tartjuk a prevenciót, valamint azokat a balneoterápiás kezeléseket, amelyek a modern kor civilizációs betegségeit enyhíthetik – mondta el az eseményen Matavovszky Dániel, a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. vezérigazgatója.

A prevenció fontosságára hívta fel a figyelmet Dr. Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja is, aki kiemelte, az új képzés segítségével követéses vizsgálattal fogják figyelni, hogy a preventív szolgáltatások igénybevételével hogyan alakul a páciensek állapota. Kitért arra is, hogy a szabadon választott kurzusok a korábbiakban arra adtak lehetőséget, hogy plusz elméleti tárgyakat tanulhassanak a hallgatók, amiket eredetileg a képzési tervbe nem építettek be, ez azonban mára megváltozott.

Gyakorlati tudás

– Úgy látjuk, hogy a szabadon választható kurzusok fontos szerepet játszhatnak abban, hogy a hallgatók naprakész, gyakorlati ismereteket szerezzenek. A gyakorlati helyszíneken a szakemberek tudása rugalmasan igazodhat az aktuális elvárásokhoz, míg az egyetemi rendszer, bár lassabban reagál, a szabadon választható kurzusokon keresztül lehetőséget ad a legújabb technikák elsajátítására. Ezek a kurzusok lehetőséget nyújtanak arra is, hogy a hallgatók mélyebben megismerjék például a gyógyvizek hatásait, a kezelési módszereket, és akár mérjék is ezek eredményeit. A megszerzett adatokat felhasználhatják szakdolgozatukban, vagy akár visszajelzést adhatnak a kezelt betegeknek is – emelte ki Dr. Móré Marianna, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja.

Az Aquarius Élményfürdő fürdőgyógyászati részlege 2015-ben nyitott meg, ahol a balneo- és fizikoterápiás kezelések széles kínálatával segítik az egészség megőrzését, reumatikus, mozgásszervi betegségek, ortopédiai-, baleseti sebészeti műtétek utáni rehabilitáció hatékony kezelését. Dr. Tisza Andrea, a Fürdőgyógyászat orvosigazgatója a sajtótájékoztatón arról beszélt, a Debreceni Egyetem Egészségtudományi Karával eddig is szoros kapcsolatban álltak, a balneoterápiás kurzus pedig kitűnő lehetőséget nyújt majd új szakemberek képzésére.

A gyógyítás mellett a prevenció a cél

– Annak érdekében, hogy tovább fejlődjünk, úgy döntöttünk, meghirdetünk egy kurzust azoknak a jövőbeli egészségügyi szakembereknek, akik nem feltétlenül gyógytornászok vagy egészségturizmus hallgatók, hanem például mentőtisztek, védőnők, vagy egészségügyi szervezők. Célunk, hogy betekintést nyújtsunk számukra a munkánkba, és elvigyék magukkal annak hírét, hogy milyen szolgáltatások érhetők el nálunk. A legfontosabb törekvésünk, hogy egészségtudatosabbá tegyük a társadalmat, és ráirányítsuk a figyelmet a preventív szolgáltatásokra, hiszen a betegségek megelőzése, nem pedig kezelése lenne az ideális. Ehhez a gyógyászatunk és a gyógyfürdőnk kiváló lehetőségeket biztosít, amelyeket mindenkinek érdemes kihasználni – hangsúlyozta Dr. Tisza Andrea reumatológus, az Aquarius Fürdőgyógyászat orvosigazgatója.

A gyógyítás mellett a prevenció a legfontosabb – erre hívták fel a figyelmet mind az Egészségtudományi Kar, mind a Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. képviselői. Az eseményt a sikeres együttműködés emlékére és folytatására egy ünnepélyes táblaavató ceremóniával zárták.