Új elem a papagájshow-ban

A látogatók feje fölött repül át tréneréhez Tanki, a kékhátú ara, aki a Nyíregyházi Állatpark papagájshow-jának egyik legújabb szereplője. Mellette a különleges tollazatú harlequin ara testvérpár, Harley és Davidson pedig kapaszkodótudományukkal kápráztatják el a nézőket. A látogatók régi nagy kedvencei Morgó, a zöldszárnyú arapapagáj, Papesz a kékhátú ara és Jázmin a csupaszszemű kakadu bámulatos bemutatója mellett ezek az új madarak a papagájshow résztvevői lettek. Három évvel ezelőtt a Nyíregyházi Állatparkban keltek ki a tojásból ezek a nagy testű papagájok, akik mára elérték azt a tudásszintet, hogy azt már a vendégeknek is megmutatják.

 

Tollasmajmok bemutatója

 

Révészné Petró Zsuzsa, a Nyíregyházi Állatpark osztályvezetője azt mondta, aki ellátogat a Nyíregyházi Állatparkba, az nem csak az ötszáz faj ötezer egyedét láthatja, hanem akarva-akaratlanul rengeteg információhoz is jut. Hozzátette, a madárbemutatón nagyon sok mindent megtudhatnak az érdeklődők a tollasmajmoknak is nevezett, nagyon különleges és hatalmas intelligenciával bíró arapapagájokról.

 

Kosarazó és bowlingozó állatok

 

A különleges bemutatón nem csak madarakat, hanem új elemeket is láthatnak az állatszeretők, hiszen a karikán átrepülés, a kosárlabdázás, a szlalomozás és egyéb logikai feladatok megoldása mellett bowlingoznak is a madarak. A trénerek a Nyíregyházi Állatparkban a pozitív megerősítés módszerével dolgoznak, azaz jutalomfalatokkal motiválják őket egy- egy jól sikerült gyakorlat után. A már rutinból végrehajtott feladatok mellett folyamatosan új elemeket is gyakorolnak a páratlan intelligenciával rendelkező állatok, de egy- egy bonyolultabb show-elem betanítása akár hetekig is eltarthat. Sokan úgy vélhetik, a trenírozás a madaraknak megterhelő. Gondozóik és trénereik viszont úgy látják, a bemutatókat ők nem munkának, hanem játéknak és szórakozásnak élik meg.

ME.