Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban
Fotók: Trifonov Éva

Az új kenyér ünnepén beindult a matolcsi szárazmalom, kihirdették a legjobb kovászos kenyeret és hálaadó református istentiszteletet is tartottak a Sóstói Múzeumfaluban augusztus 20-án. A kapunyitás után egészen 18 óráig várták a vendégeket további érdekes programokkal, mint például a grillázsbemutató, táncegyüttesek műsora, táncház, de a kenyérsütést és az aratást is bemutatták a látogatóknak.

A nyári időszak első nagy mezőgazdasági munkája az aratás, ez a hagyományok szerint Péter, Pál napjától kezdve egészen augusztus 20-ig tartott. Ekkor gyűjtöttek be mindenféle gabonát, az aratás után pedig kezdődött az összehordott gabona cséplése – ezt a folyamatot a látogatók testközelből ismerhették meg az Újfehértói Hagyományőrző Baráti Társaság Egyesületének köszönhetően a barabási iskolaudvaron. A múzeumfalu vendégei így egy kis ízelítőt kaphattak a mezőgazdaság egyik legnehezebb fizikai munkájából.

Új kenyér

Az augusztus 20-ai programok középpontjában minden rendezvényen a kenyér és a kenyérszentelés áll, a hagyományok szerint Szent István ünnepére készült először kenyér a frissen aratott búzából. Időközben itt, a skanzen egyik kemencéjében is elkészült az új kenyér. Azon túl, hogy ez az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér az életet, a megélhetést és az otthont szimbolizálja. A katolikusok a 18. századig július 15-én szentelték meg az új kenyeret, augusztus 20-án nemzetiszínű szalaggal kötötték át. A Sóstói Múzeumfalu ebben az évben is meghirdette a Gazdaasszony és a Gazda kovászos kenyere versenyt, amelyre idén is szép számmal neveztek a látogatók.

Kézműves foglalkozások, színpadi programok

A gyerekeknek is számtalan programmal kedveskedtek, itt például különböző alapanyagokból, magvakból készíthettek kisállat figurákat. A kézműves foglalkozások most is népszerűek voltak a családok körében. A hagyományos vásár, népi játékok, különböző színpadi programok és finom ételek is várták a látogatókat. „Legyen édes Sóstó” címmel grillázsbemutatót is tartottak, de az érdeklődők Margitka néni segítségével a saját kézügyességüket is kipróbálhatták és készíthettek saját grillázst, amit rengeteg módon lehet formázni és díszíteni. A színpadon zenekarok, majd táncosok előadása és táncház zárta a napot.

Kapcsolódó galéria

Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban