Új kenyér ünnepe a Sóstói Múzeumfaluban -Izgalmas programokkal várják a látogatókat
Izgalmas programokkal várják a látogatókat augusztus 20-án a Sóstói Múzeumfaluban

Augusztus 20. államalapító királyunk ünnepe, ugyanakkor ez a nap az új kenyér ünnepe is. A Sóstói Múzeumfalu idén is izgalmas programokkal várja látogatóit ezen a napon.

A Sóstói Múzeumfaluban az Új kenyér ünnepén is felelevenítésre kerülnek a hagyományok: beindításra kerül a matolcsi szárazmalom, felvonul az „In Ferro Veritas” középkori hagyományőrző csoport, akik egész napos bemutatóval várják a látogatókat az Árpád-kori faluban. Sor kerül a „Gazdaasszony vagy gazda kovászos kenyere” verseny eredményhirdetésére, a gyermekeket pedig a Burattinó Bábszínház előadása és a kenyér élettörténetét bemutató interaktív játék szórakozhatja.

A program részeként, a hagyományoknak megfelelően a faluközpontban hálaadó református istentiszteletet tartanak. Igét hirdet Kósa László református lelkipásztor. Az istentiszteletet az új kenyér megáldása és kóstolója követi.

Megnyílik a Múzeumfalu új időszaki kiállítása „Varotam ez keszkenöt jo szivel – A beregi keresztszemes hímzés” címmel. Köszöntőt mond Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat alelnöke. A tárlatot megnyitja: Varga János, a Beregi Múzeum igazgatója.

A látogatók kézműves tevékenységeket is kipróbálhatnak, a kisebbekre pedig körhintával és népi játszóudvarral is gondolnak. Lesz lehetőség szövésre, gyertyamártásra, nemezelésre, bőrözésre, illatzsák készítésére, szalmadísz készítésre, fazekaskodásra, gyógyteakóstolásra. A műhelyekbe újra élet költözik, láthatják hogyan dolgozik a kovács, a mézeskalács készítő, a kádár, és hogy hogyan zajlott a nagymosás.

A Múzemfalu vendégei lesznek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara munkatársai, akik a nap során több száz kiscipót fognak kiosztani a Magyarok Kenyere adományozói program keretében mindazoknak, akik a kenyér útját végig járják.

A rendezvény ingyenes és a részvétel védettségi igazolvány nélkül lehetséges!

A Múzeumfalu a jeles napokhoz kapcsolódóan rendezett események mellett keddtől vasárnapig népi játékokkal, tapintható népi kultúrával, népi gasztronómiával, gyógytea kóstolással és nagymosás bemutatóval várja a vendégeket. Emellett a kézművesek megmutatják a nemezelés, a fazekaskodás, a bőrözés, a gyertyamártás, a szövés, vagy az illatzsák készítés fortélyait.

(Forrás: Sóstói Múzeumfalu)