Új közösségi tér épül
Fotó: Trifonov Éva

Új közösségi terület kialakítása zajlik a Tiszavasvári úti laktanyák északi területén. Egy streetball/futball vegyes használatú pálya, egy pingpongasztal, fitneszpark, futó- és gyaloglókör, mászószobor áll majd a lakosság rendelkezésére, így több korosztály tudja majd kellemesen eltölteni a szabadidejét. A területen elérhető lesz egy vizesblokk, Kneipp-ösvény, utcabútorok. A sportpályák melletti részeken füvesítésre és sűrű faültetésre is sor kerül. A munkálatok várhatóan ősszel befejeződnek.

Folyamatban vannak a munkálatok a Barnamezős területek északi részén, ahol új közösségi teret alakítanak ki a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A kivitelezés május végén kezdődött, azóta a közműépítési munkák – mint a csapadékvíz-elvezetés, szennyvízvezeték építése, ivóvízhálózat kiépítése – teljesen befejeződtek. A sport- és fitneszpályákon öntöttgumi-burkolatok kivitelezése van folyamatban. A fitneszeszközök, a mászószobor és a faveremrács beépítése már elkészültek. A köztéri bútorokat leszállították és telepítették. Folyamatban van a vörössalak sétány szegélyének a megépítése is.

„Ezeken kívül 3 db filagória fog elkészülni, amelyekben ülőpadot, illetve mellette bográcsozóhelyiségeket helyezünk el. Itt szabadidős tevékenységeket lehet folytatni. Ami a leglátványosabb, az a vizesblokk épület lesz, mert az 70%-ban föld alatt lévő épület. Mondhatni föld felett építkezünk, de 40 cm vastagságú föld feltöltést fogunk készíteni rá, amelyből egy fa is ki fog nőni. Távolról tájba illő lesz, de közelről fogjuk látni, hogy egy vizesblokk, egy köztéri illemhely funkcióját fogja ellátni” – mondta Gyuris Norbert projektvezető.

A területen egy streetball/futball vegyes használatú pálya, egy pingpongasztal, fitneszpark, futó- és gyaloglókör, mászószobor áll majd a lakosság rendelkezésére, a négylábúakat pedig két – egy kis és egy nagy méretű kutyák számára tervezett – kutyafuttatóban lehet megmozgatni.

„Két évvel ezelőtt befejeződött a déli rész rehabilitációja. Régen itt van már ez a régi laktanya elhagyatottan, amelyet az önkormányzat úgy próbál felújítani, hogy itt, a Kertvárosban egyre növekvő, betelepülő lakosság, a sok gyerekes család számára legyen olyan közösségi tér, ahol jól tud szórakozni. Éppen ezért a fejlesztések többcélúak ezen a területen. Nemcsak különböző pályák vannak, nemcsak kondipark, hanem van ennek egy erőteljes zöld része is, fásítással, növénytelepítéssel, öntözőrendszer kialakításával, amely azt gondolom, hogy nagyon széles körű társadalmi elfogadtatásra találhat” – emelte ki dr. Ulrich Attila alpolgármester.

A munkálatok az ütemterv szerint haladnak, várhatóan ősszel be is fejeződnek.

„Most érkeztünk el abba a fázisba, akár a gumizások tekintetében, hogy egy szárazabb idő jó lenne. Most egy kicsit nedvesebb az idő és lehetnek kisebb technológiai szünetek. Amint az épületet már le tudjuk szigetelni kívülről, onnantól kezdve belülről akadálytalan lehet a munka. Úgyhogy az időjárás lehet a gond, de minden anyag rendelkezésre áll, jó csapat dolgozik és nem látom akadályát annak, hogy ez őszre elkészüljön és átadásra kerüljön” – tette hozzá Gyuris Norbert.

A sportpályák tervezésénél fontos szerepet játszott a terület egyszerű fenntarthatóságának a biztosítása, ezért döntöttek az öntöttgumi-burkolat mellett, melyek időtállók és nagyban csökkentik a sportsérülések kockázatát a szokványos aszfaltpályákhoz képest. Korábban a Barnamezős területek déli részét már közösségi térré alakították, ahol játszótér, szociális helyiségek, KRESZ-park kapott helyet.

Kapcsolódó galéria

Barnamezős beruházás második ütem - készül a Tagló utcán a szabadidőpark