Új lakók – Guyanai krokodiltejuk érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba
Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Új lakók érkeztek a Nyíregyházi Állatparkba, a Viktória-ház akvaterrárium rendszerének két hatalmas kifutóját vették birtokba a Franciaországból érkezett guyanai krokodiltejuk. A csigaevő hüllők még külön kifutókban élnek, mivel a fiatal hím és a kifejlett nőstény között nagy a méretbeli különbség, ám a gondozók reményei szerint idővel egy párt alkotnak majd az állatok, és tenyészteni is sikerül a különleges és ritka hüllőfajt.

 

– A krokodiltejujaink igazi ínyencek, a mai menüjük éti csiga, achátcsiga, egy kis felolvasztott fagyasztott kagyló, illetve koktélrák. Különböző puhatestűeket és rákféléket kapnak nálunk – mutatta a guyanai krokodiltejuk napi finomságait Bocskai István Péter, a Nyíregyházi Állatpark állatgondozója.

A Viktória-ház akvaterrárium rendszerének két hatalmas kifutóját vették birtokba az elmúlt héten Franciaországból érkezett guyanai krokodiltejuk a Nyíregyházi Állatparkban. A természetben csigák, halak, kétéltűek, édesvízi rákfélék, kagylók és gerinctelenek, tojások alkotják az étrendjüket, azonban a koponyájuk és fogazatuk főleg csigafogyasztásra specializálódott. A házas csigákat a szájuk hátsó részében tartva, több erőteljes rágómozdulattal roppantják szét, de csak a csigahúst nyelik le, a ház darabjait kiköpik. A parkban étkezési célra tenyésztett éti csigával, achátcsigával, kagylóval és rákfélékkel takarmányozzák az új lakókat a gondozók.

– Különleges guyanai krokodiltejuk érkeztek hozzánk az európai állatkertek közötti csereprogram révén. Egy hím és egy nőstény állat érkezett Franciaországból. A másfél éves hím a párizsi állatkertből, a kifejlett nőstény pedig a beauvali állatkertből érkezett hozzánk. Jelenleg a Viktória-ház különleges akvaterrárium rendszer két kifutójában tekinthetőek meg. Jelenleg még külön élnek, ennek az az oka, hogy a kis hímünk egy fiatal állat, és még nagyon nagy a méretkülönbség a nőstényhez viszonyítva, viszont terveink között szerepel az, hogy a jövőben tenyésztjük a fajt, és várhatóan egy párt fognak majd alkotni – mondta el Bocskai István Péter.

A krokodiltejuk nevüket a krokodilfélékéhez hasonló bőrükről kapták. Testük leggyakrabban zöld színű, a fejük pedig élénk narancssárga. Hosszuk akár az 1,2 métert is elérheti, melynek közel felét az oldalról lapított farkuk teszi ki. Mivel a fajt a természetben húsáért és dekoratív bőréért nagymértékben vadásszák, valamint az élőhelyei is eltűnőben vannak, így a faj felkerült a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listájára, illetve nemzetközi kereskedelmét a Washingtoni Egyezmény szabályozza.

– Dél-Amerika északi részén fordulnak elő, ahogy a mellettem látható kifutóból is kiderül, vízközelben, és a vízben tartózkodnak, valóban nagyon ügyes úszók. Az élőhelyükön sajnos vadásszák őket a húsuk miatt, illetve a dekoratív bőrük és keresett árucikk, emiatt fontos az, hogy állatkerti körülmények között is tenyésszük a fajt – tájékoztatott gondozójuk.

A Nyíregyházi Állatpark két új lakója gyakran tölti idejét a víz felé lógó faágakon, ám ha veszélyt éreznek, villámgyorsan a vízbe vetik magukat, a természetben így menekülhetnek meg támadóik elől. A Viktória-házban pedig már egyre inkább megszokták mind a környezetet, mind pedig gondozójukat, akitől gyakran csipesz segítségével is elfogadják a táplálékot.