Új megyei kormánymegbízott – Román István
Orbán Viktor miniszterelnök Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter javaslatára 2017. augusztus 1-jei hatállyal Román Istvánt nevezte ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízottjává. (Megjelent a Nyíregyházi Napló szeptember 29-ei számában.)

– Mire gondolt, amikor megkapta ezt a felkérést?
– Nagy megtiszteltetés, ha az embert egy ilyen feladat találja meg. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen az elmúlt években több feladatkörben is dolgozhattam a megyéért, a megyei közgyűlés tagjaként, majd alelnökeként, később országgyűlési képviselőként. Az elmúlt időszakban pedig a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkáraként. Most hazajöttem. A korábbi megbízatásaimnak köszönhetően nem ismeretlen terepre, és nem ismeretlenül, hiszen a jelenlegi munkatársaim többségével személyes kapcsolatban voltunk. Ezért is szívesen vállaltam ezt a feladatot, de azt is hozzá kell tennem, hogy nehéz volt megválnom a minisztériumi munkámtól, hiszen szép sikereket értünk el az agrárszakképzés területén, itt, a megyénkben is több beruházás indult el, illetve van előkészítve és lép megvalósítási fázisba hamarosan. Soha sem szakadtam el a megyétől, örömmel figyeltem az elmúlt években, hogy milyen szépen fejlődik, mennyi eredményt tud felmutatni. A minisztériumi dolgozószobám sarkában egy megyezászló fogadta a vendégeimet, fontosnak tartom, hogy az ember ne felejtse el a gyökereit.


– Egy dinamikusan fejlődő megye képe rajzolódik ki a szavaiból. Nincs ez ellentétben azzal a korábbi „sírós, panaszkodós” képpel?

– A feladatomból adódóan az ország számos pontján megfordultam és azt tapasztaltam, hogy az a kép, amely korábban kialakult a megyéről – akár bennünk is –, kezd megváltozni, átformálódni. Ma az itt élő emberek elmondhatják, hogy hozzátesznek az ország jó teljesítményéhez, és ki merem jelenteni, hogy van olyan térsége az országnak, amelyhez képest előrébb tartunk. Szabolcs-Szatmár-Bereg az ország egy fontos szeglete, elhelyezkedéséből fakadóan stratégiailag is kiemelt terület. Azt látom, hogy a kormány is így tekint ránk, nem egy leszakadó, lemaradó országrészként, hanem egy sok potenciállal rendelkező feltörekvő megyeként. Megalapozott tervekkel és ötletekkel lehet forrást, kormányzati támogatást elnyerni. Határozottan úgy gondolom, hogy ez a helyes hozzáállás, nem pedig az önsajnáltatás.


– Hogyan tudja ezt a fejlődési folyamatot segíteni a kormányhivatal?
– Beruházások sokasága érkezik a megyébe az önkormányzatokhoz, vállalkozókhoz, jogszabályokból eredő kötelezettségünk is, hogy ezekben együttműködjünk a hatósági, engedélyeztetési eljárások során. Mindenképpen azon leszek munkatársaimmal szerte a járási hivatalokban is, hogy ezeket a folyamatokat gyorsan és szakszerűen segítsük, gyorsítsuk, és ha lehetséges, egyszerűsítsük. Azt látom, hogy megyeszerte és itt, Nyíregyházán is nagyon sok olyan terv vár megvalósításra, vagy épp már az előkészítés, tervezés szakaszában tart, amely megalapozott és a kormány gazdaságfejlesztési céljait támogatja, vagy az itt élők mindennapjainak megkönnyítését szolgálja.


– Hogyan lehet az állampolgárok számára is kedvező, ügyfélbarát megközelítést összeegyeztetni a hivatali renddel, működéssel?
– Ez egy nagyon fontos területe a kormányhivatal működésének, folyamatosan figyelemmel kell kísérnünk az ügyterhelést, és az erőforrásainkat ehhez igazítva kell minél gördülékenyebben biztosítanunk az ügyintézés zavartalanságát. Ez nem mindig megy egyik napról a másikra, de hivatali elődjeim, dr. Vinnai Győző és Kozma Péter működési ideje alatt kialakult egy rendszer, amely képes ezeket a helyzeteket kezelni, erre alapozva lehet finom-hangolni, jobbá, rugalmasabbá tenni a hivatal és a kormányablakok munkáját. Rögtön hozzá is kell tennem, hogy a kormányablakok létrejöttével a korábbi bürokratikus, lassú és körülményes ügyintézéshez képest egy jelentős lépést tettünk az ügymenetek egyszerűsítésében, gyorsabbá tételében, de ezen a területen mindig van mit tenni. Ezért is tartom nagyon fontosnak azokat az állampolgári észrevételeket, amelyek hozzánk érkeznek, akár az egyes ügyek kapcsán, akár jogszabályok élethez való igazítása kapcsán. Mi akkor végezzük jól a dolgunkat, ha a kormány és az állampolgárok közötti kétirányú kapcsolatot működtetni tudjuk. Szolgáltatunk az ügyfelek irányában és közvetítünk a kormányzat felé.

 

Szabó Tünde, sportért felelős államtitkár volt az első vendége a kormánymegbízottnak, még augusztusban (képünkön).


Az államtitkár gratulált Román Istvánnak a kinevezéséhez és reményét fejezte ki, hogy folytatódik az a közös munka, amelynek célja a térségben élő fiatal tehetségek megtalálása és támogatása az élet minden területén, így a sportban is. A megbeszélésen a sport és az egészségmegőrzés fontossága mellett szóba került a Nemzeti Tehetség Program, továbbá azon pályázati lehetőségek is, amelyek célkitűzése a tehetségek segítése, valamint az ebben szerepet vállaló személyek és szervezetek megbecsülése. – A Nemzeti Tehetség Program működését finanszírozó Nemzeti Tehetség Alapot a magyar Országgyűlés hozta létre, forrását a költségvetésből, a Munkaerő-piaci Alapból, valamint a személyi jövedelemadó (SZJA) 1%-ának felajánlásából biztosítja, így minden adózó, aki erre a célra ajánlja fel adója 1 százalékát, tulajdonképpen egy tehetséges fiatalt karol fel – ismertette dr. Szabó Tünde. Román István örömmel számolt be a megyében megvalósult tehetséggondozó tevékenységről. – A kormányhivatal vezetőjeként fontosnak tartom a tehetséggondozás kibontakoztatását, és ennek érdekében a civil szervezetek, önkormányzatok és köznevelési intézmények együttműködését.

(Szerző: Rendes Sándor)