Új műtárggyal gazdagodott a nyíregyházi Görögkatolikus Múzeum
Fotók: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye

Jakusich György püspököt ábrázoló 18. századi portrét adományozott a Görögkatolikus Múzeumnak Véghseő Tamás, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola egyháztörténész professzora. A műtárgyat június 15-én, az egyháztörténészek IX. országos találkozóján, ünnepélyes keretek között adta át Szabó Irén igazgatónak a nyíregyházi múzeum számára.

A festmény egy véletlen folytán került Terdik Szilveszter művészettörténész látókörébe; ő hívta fel Véghseő Tamás figyelmét a műtárgyra, aki megvásárolta a festményt. Seres Tamás, a múzeum restaurátora közreműködésével a kép megújult, és hozzáillő keretet kapott.

A műtárgyat június 15-én, az egyháztörténészek IX. országos találkozóján, ünnepélyes adta át Véghseő Tamás atya Szabó Irén múzeumigazgatónak.

Az ünnepélyes átadás jól példája annak, hogy egy múzeum gyarapodásának nagyon fontos forrása a magánszemélyektől történő adományozás.

Szabó Irén elmondta, hogy az újonnan létrejött Görögkatolikus Múzeum számára meghatározó, hogy a görögkatolikus egyház történetének szétszóródott, magánszemélyek birtokában lévő emlékei megtalálják az utat a múzeum gyűjteményeibe.

A Jakusich György püspököt ábrázoló 18. századi portrét egy a püspök életében készült metszet alapján festette egy máig ismeretlen művész.

Jakusich György (1642–1647) egri püspök a korabeli magyar katolikus egyház egyik reményteljes fiatal főpásztora volt.

Rómában, a Német-Magyar Kollégiumban készült a papságra. 1632-ben Pázmány Péter bíboros szentelte pappá Rómában. Esztergomi érseki helynökként megalapította a jezsuiták komáromi rendházát. III. Ferdinánd fontos diplomáciai feladatokat bízott rá. 1637-ben a király veszprémi püspökké nevezte ki; ebben a tisztségében ő koronázta meg III. Ferdinánd feleségét, Mária Anna királynét.

1642-ben mentora, Lippay György utódja lett az egri püspöki székben. Nővére, Jakusich Anna, Homonnai Drugeth János országbíró felesége Ungváron élt, és támogatta a görögkatolikus egyház létrejöttét. Amikor 1645 decemberében megözvegyült, fivére több hónapra Ungvárra költözött, hogy segítsen a hatalmas Drugeth-birtokok kormányzásában. Jakusich György ekkor ismerkedett meg Parthén Péter és Kossovics Gábor bazilitákkal, akik nővére támogatásával 1642-től kezdve Ungváron éltek, és az unió eszméjét terjesztették a környékbeli ortodox papság körében. Az általuk elért eredménynek köszönhetően Jakusich György 1646. április 24-ére, Szent György ünnepére Ungvárra hívta a környékbeli ortodox papokat, akik püspöküknek ismerték el Jakusich György egri püspököt és utódait.

Az unió további fejlődésében és a magyar katolikus egyház megújulásában már nem vehetett részt Jakusich György. 1647 novemberében, 38 éves korában elhunyt. Fiatal kora és rövid püspöki szolgálata ellenére beírta magát a magyar egyháztörténetbe – és különösen fontos emlékezete a görögkatolikus egyházban.

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye