Új otthonteremtési program

Az idei költségvetésben 4 milliárd, a jövő évi költségvetésből pedig 9 és fél milliárd forintot különítettek el otthonteremtési kedvezményre, amelyből minden – a feltételeknek megfelelő – igénylőnek biztosítják a vissza nem térítendő állami támogatást. Július 1-jétől indult el az új otthonteremtési program. Az állami támogatás összege 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjed, ez függ a gyermekek számától, a lakás nagyságától és az ingatlan energiahatékonyságától. Az igényelhető lakásnagyság pedig a gyerekek számától függően 40 és 160 négyzetméter közötti lehet. Az otthonteremtési támogatást – szemben a korábbi rendszerrel – már nemcsak új, hanem használt ingatlan vásárlására, bővítésére is kérni lehet, ez utóbbi jelenthet tetőtér-beépítést, emeletráépítést vagy hozzáépítést is.

 

EGYGYERMEKES CSALÁDOK IS KÉRHETIK A TÁMOGATÁST

 

A korábbi „szocpolt” felváltó állami támogatást már az egygyermekes családok is kérhetik. A Magyar Államkincstár a gyermekvállalás teljesítéseként elfogadja az örökbefogadott gyermeket, valamint az utóbb – bírósági vagy hatósági határozattal – a háztartásba került vér szerinti gyermeket is.
Fűrész Tünde, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a Nyíregyházi Televízió Híradójának elmondta: gyermek a 16. életévét be nem töltött személy, de a „csok” rendszerében gyermeknek számít a már 24. hetet betöltött magzat is, és az új otthonteremtési támogatás rendszerében nemcsak a már megszületett gyermekek alapján lehet az igénylést benyújtani, hanem a házaspárok előre vállalhatnak több gyermeket is. Egy-egy gyerek megszületését négy évre előre lehet tervezni.

 

IDÉN 5 EZER, JÖVŐRE 12 EZER CSALÁD RÉSZESÜLHET TÁMOGATÁSBAN

 

A „szocpolt” eddig éves szinten mintegy 500-an tudták igénybe venni. A családi otthonteremtési kedvezményben a számítások szerint idén mintegy 5000 család részesülhet, jövőre pedig várhatóan 12 ezer család tudja igénybe venni. A családi otthonteremtési kedvezményt hitelintézeteknél, kereskedelmi bankoknál, takarékszövetkezeteknél lehet igényelni akkor is, ha a családok nem kívánnak banki kölcsönt felvenni. Az otthonteremtési kedvezmény feltételeivel és igénylésével kapcsolatban a családok az Emberi Erőforrások Minisztériumának központi ügyfélszolgálati irodáján kaphatnak felvilágosítást, általános információkat pedig a csaladitudakozo.kormany.hu oldalon találhatnak az érdeklődők.

F. A.