Új padok és szelencék a Malomkertben

2013-tól folyamatosan újítja fel a városi utcabútor-állományt a NYÍRVV. Az elmúlt négy évben több mint ezer köztéri berendezést helyeztek ki Nyíregyházán a munkások. 580 hulladékosszelencét és 510 elhasználódott padot cserélt ki a városüzemeltetõ cég. Az utcabútorokat elõre meghatározott terv alapján telepítik a város különbözõ területein.

 

4 év alatt 1000 berendezés

 

Elõször a belvárosban, az Érkertben, most pedig a Malomkertben cserélték a használati tárgyakat. Évente önkormányzati forrásból mintegy 12 millió forintot költ a Városüzemeltetés közterületi padok és szelencék karbantartására, valamint beszerzésére, hiszen sok esetben már nem éri meg a régi, elhasználódott eszközöket felújítani.

Keczkó János, a NYÍRVV Nonprofit Kft. Közterület-fenntartási Irodájának vezetõje kifejtette, sok szempontot figyelembe vettek akkor, amikor a csere mellett döntöttek. Hozzátette, elsõsorban a kényelmet nézték, de azt is, mekkora karbantartást igényelnek. Keczkó János elmagyarázta, a régi, sárga padok felújítása, karbantartása, üzemben tartása már sok esetben gazdaságtalan volt. Ezeket modernebb, kényelmesebb, „vandálbiztosabb”, könnyebben és gazdaságosabban karbantartható padtípusokra cserélték. Az irodavezetõ hozzátette, a szelencék is tönkremennek, elvékonyodnak és olyan sérüléseket szereznek az évek alatt, amelyeket már nem lehet kijavítani, ezért folyamatosan csökken a számuk. Az újak lényegesen vastagabb anyagból készülnek és porfestéssel felületkezelték õket, így sokkal jobban ellenállnak az idõjárás viszontagságainak.

 

További városrészek

 

Az új padok és szemetesszelencék egy részét a társaság dolgozói és közmunka programban részt vevõk készítették télen, a városüzemeltetõ cég saját mûhelyében, amikor kevesebb tennivaló akad a szabadban. A hideg évszakban dolgozók karbantartották és felújították a tönkrement utcabútorokat, néhány esetben pedig összeszerelték azokat. Az utcabútorok cseréje folytatódik Nyíregyházán, a következõ ütemben az Örökösföld, majd a Jósaváros kap új padokat és szemetesszelencéket.

Mikita Eszter

(Megjelent a Nyíregyházi Naplóban 2017. jún. 30-án.)