Új parkolók – Negyven hellyel több a Fazekas János téren
Fotó: Szarka Lajos

Negyven új parkolóhellyel bővül a Fazekas János tér Nyíregyházán. A helyek a Margaréta Óvoda szomszédságában épülnek majd, melyeket a városi önkormányzat saját forrásból készít. A munkálatokat jövő héten kezdik el.

Több helyük lesz

Egy régi vágya válik valóra a Fazekas János téren élőknek, ugyanis új parkolóval bővül majd a környék a gépjárművek számára. Az egyre növekvő autószám miatt sokszor nincsenek szabad helyek estére, ezért többen kénytelenek messzebb megállni saját lakóházuktól. Nyíregyháza önkormányzata így a Margaréta Óvoda szomszédságában, a Fazekas János tér 15. szám előtti közterületen alakít ki egy 40 férőhelyes parkolót. A lakók nagyon örülnek annak, hogy végre megvalósulhat ez a terv.

Nagyon örülünk annak, hogy új parkolóhelyek épülnek. Nem kell majd most már percekig körözni, hogy találjunk egy férőhelyet, mert délutánonként rengetegen állnak meg itt és nagyon nehéz volt találni parkolási lehetőséget. Úgyhogy kifejezetten örülünk – mondta Tódikné Nagy Alexandra, aki a Fazekas János téren lakik.

A környék intézményeit is segítik az új helyek

Az új, 40 parkolóhely – melynek része egy mozgáskorlátozottak számára kialakított hely is – azokat a szülőket is segíti majd, akik a közeli bölcsődékbe, óvodákba és iskolába hozzák gyerekeiket. Tóth Imre önkormányzati képviselő elmondta: a város saját forrásból finanszírozza az új férőhelyek építését.

Örülök, hogy megvalósulhat ez a projekt, hiszen ez a lakók kérése volt felénk, hogy elkészülhessen. Nagy segítség lesz a parkolás szempontjából, mivel a munkából hazaérkezőknek jelenleg nagyon kevés lehetősége van a gépjárműveiket biztonságos körülmények között elhelyezni. Valamint az intézménybe érkezőknek is nagy segítség lesz ez, amikor hozzák majd gyermekeiket a bölcsődékbe, óvodákba, iskolába. Ez a projekt nettó 25 millió forintos költségvetésből készülhet el, melyet a város finanszíroz. Nagy eredménynek tartom, hogy Örökösföldön ezen a területen is tudunk előrébb lépni és a terveink között szerepel, hogy a jövőben is foglalkozunk majd az ilyen kérésekkel, hiszen további területeken is van erre igény. Meglátjuk, hogy a költségvetésekben ezt hogyan tudjuk majd kivitelezni és az engedélyeztetéseket megszerezni – fejtette ki a térség önkormányzati képviselője.

A tervekkel kapcsolatos szerződéskötés várhatóan a héten megtörténik, majd kezdődhetnek is a munkálatok. A képviselő kéri a lakosságot, hogy az építkezés ideje alatt fokozottan vigyázzanak és óvatosan közlekedjenek.

Nem csak a parkolót alakítják ki

Gál István a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály képviseletében részletesen elmondta, hogyan is fog kinézni az új parkoló. Hangsúlyozta: a vízelvezető rendszert és a közvilágítást is fejlesztik a területen.

Ahogy már elhangzott, 40 férőhelyes parkolót alakítunk ki, melynek egy része, a parkolófelület gyeprácskő lesz, maga a közlekedési rész pedig aszfaltból fog készülni. Itt található egy jelenleg nem szabványos járda is, melyet szintén át fogunk építeni. Ezen kívül a csapadékvíz elvezetéséhez is kiépítünk egy rendszert, valamint a közvilágítási hálózatot is átalakítjuk a parkolónak megfelelően – részletezte a terveket Gál István, majd kiemelte: a munkálatok ideje alatt a Fazekas János tér 15. szám előtti terület le lesz zárva, hogy zavartalanul folyjon az átalakítás. Azonban elárulta: a lakóépület előtt található jelenlegi parkolót is felújítják majd a projekt keretében, hogy ott is könnyebben meg tudjanak állni a gépjárművel közlekedők.

Kapcsolódó galéria

Új parkoló kialakítása Örökösföldön