Új premierre készülnek

A divatos festő éppen legjobb barátja feleségét készül lefesteni, amikor megjelenik körükben az ördög, aki feltárja legtitkosabb gondolataikat. Azokat, amelyeket sosem mertek volna egymásnak bevallani. Molnár Ferenc Az ördög című vígjátékát viszik színre a Móricz Zsigmond Színházban, az olvasópróbával megkezdődött a próbafolyamat.

 

A NAGY MANIPULÁTOR

 

Molnár Ferenc Az ördög című darabja 1907-es ősbemutatója óta népszerű, gyakran játszott színmű, amit több nyelvre is lefordítottak.

– Nagyon jól van megírva a krimi – mondta Tasnádi Csaba rendező. – A krimit nem úgy értem, hogy eltűnik valami, vagy meghal valaki, hanem hogy kérdéses, vajon mi a vége. Egymásra találnak-e azok, akik nagyon vágyódnak egymás után, csak nem akarják sem önmaguknak, sem a környezetüknek bevallani. Bele tudnak-e harapni a tiltott gyümölcsbe, vagy az elfojtás útján járva esetleg pszichésen sérülten kerülnek ki ebből a helyzetből. Vagy a szabadságvágyukat követik, és azzal esetleg másnak okoznak fájdalmat. Ezeket a kérdéseket boncolgatja Molnár Ferenc nagyon ügyesen.

További képekért kattintson a fotóra!

A darab címszerepében Schlanger András látható. Az ördög azért jelenik meg a szerelmesek előtt, hogy a társadalmi konvenciókkal szemben érvényesítse a szív jogát, és azon mesterkedik, hogy összehozza a két összeillő embert.

[REKLAM]

– Ő egy nagy manipulátor – mesélte Schlanger András. – Mindenkinek belelát a vágyaiba, az álmaiba, a fejébe, és úgy alakítja az eseményeket, hogy véletlenül mindig úgy történjenek a dolgok, ahogyan ő szeretné. De mindenki úgy képzeli, hogy ő dönt. Az ördög lop, csal, hazudik, levelet hamisít, de nem erőszakos, hanem nagyon ravasz és roppant empatikus.

 

BOLDOGOK VAGYUNK VAGY HAZUGSÁGBAN ÉLÜNK?

 

Az ördög című előadásban vendégként Trokán Annát láthatja majd a közönség, Jolán szerepében.
– Ez egy olyan szerep, amelyről, szerintem, úgy harminc fölött a nők 80 százaléka magára ismerhet – mondta Trokán Anna. – Nagyon nehéz dolog az életben felismerni, hogy vajon hazugságban élünk, boldogok vagyunk-e azzal, akivel élünk. Mindenkinek az életében van egy fiatalkori szerelem, ami valamilyen módon visszacsap, és minél jobban megpróbáljuk azt elfojtani, annál élesebben jön vissza.

Molnár Ferenc vígjátékában Schlanger András és Trokán Anna mellett Vaszkó Bencét, István Istvánt, Jenei Juditot, Nyomtató Enikőt és Tóth Zolkát láthatja a közönség. Az ördög című előadást november 14-én mutatják be a Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)