Új sajtós a Törvényszéken – A Kelet-Magyarország korábbi újságírója, dr. Bartha Andrea lett a szóvivő

A Kelet-Magyarország című megyei napilap egy korábbi rovata, a Tárgyalóteremből jelentjük szerzője és szerkesztője volt dr. Bartha Andrea. Ma bíró a Nyíregyházi Törvényszéken, és tavaly decembertől ő az intézmény sajtószóvivője. Az ő tájékoztatójából tudjuk, hogy megyénkben sajnos minden héten történik egy életelleni bűncselekmény.

 

A vádirat szerint I. rendű S. M. vádlott és II. rendű S. O. vádlott házastársak, akik 1995-ben, illetve 2009-ben két különböző pártot alapítottak. Ezek képviseletét is a vádlottak látták el. Így szól az elsők között érkezett 2023-as törvényszéki tájékoztató néhány mondata, egy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette ügyében.

Miután édesanya lett a Nyíregyházi Törvényszék korábbi sajtószóvivője, az újságírásban jártas kollégát kerestek a testületben. A Kelet-Magyarország egykori újságírója, ma büntető ügyszakos bíróként úgy véli, újabb megbízatásában hasznát veszi sajtós múltjának, tapasztalatainak.

„Azért rám esett a választás, mert – ezt kevesen tudják, de – nekem 9 éves sajtós múltam van, ugyanis annak idején a Jogi Egyetemet kifejezetten azért végeztem el, hogy újságíró lehessek. Abban az időben még szükséges volt hozzá felsőfokú képzettség. Ezt követően végeztem el a Magyar Újságíró Szövetség Bálint György Iskoláját, egyéves bentlakásos iskolát. Ennek eredményeképpen belpolitikai sajtó szakvizsga bizonyítvánnyal rendelkezem” – mesélte a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivője, dr. Bartha Andrea.

Energiatakarékosság miatt volt ítélkezési szünet a Nyíregyházi Törvényszéken a két ünnep között, sőt 2023 első hetében is. Megyei szinten a gázár közel 50 százalékával, az áram egyötödével csökkent az őszi hónapokban a fogyasztás. A Toldi utcai épületben teljes körű energetikai felújítás folyik európai uniós támogatással, az Országos Bírósági Hivatal megbízásából. Napelemet telepítenek, korszerűsítik a fűtést és szigetelik az épületet. Január 9-én aztán újraindult az ítélkezés.

„A Törvényszék az első héten olyan nagy mennyiségű kiemelt, életellenes ügyet kezdett tárgyalni, hogy minden ügyünk sajtónyilvános volt. Mindegyikre jelentkeztek a sajtó részéről. Ezek közül befejeztek előkészítő ülésen emberölés bűntettet. Tudomásom szerint az nem jogerős. Folytatjuk az ítélkezést. Sok most az életellenes ügyek száma. A sajtóból is lehet arról értesülni, hogy a megyében sajnos hetente történik valami élet elleni, vagy súlyos, testi épség elleni bűncselekmény, úgyhogy mi soha nem fogunk munka nélkül maradni” – nyilatkozta a törvényszéki sajtószóvivő.

Bartha Andrea egykoron újságíróként foglalkozott joggal, ma jogászként van újságíró feladata. Sajtószóvivőként össze kell foglalni az ügyeket úgy, hogy a nagyközönség is megértse, de szakszerűen, jogi nyelven megfogalmazva. Szabály szerint saját ügyeiben nem adhat semmiféle tájékoztatást. Jelenleg is életellenes, vagy kábítószeres ügyeket és kiemelt gazdasági bűncselekményeket tárgyal, két hivatásos bíró segíti a munkáját. Megtiszteltetés számára a megbízás, és örömmel fogadta, hogy visszatérhet a sajtó világába.