Új sportkoncepciót fogadtak el

Kitüntetések átadásával vette kezdetét az áprilisi közgyűlés. A Nyíregyháza város sportjáért adományozható Kovács „Bütyök” József díjat Moravszki Gyuláné röplabdaedző, a Móricz Zsigmond Általános Iskola pedagógusa kapta az elmúlt évtizedekben végzett munkájának elismeréseként. A Nyíregyháza közbiztonságáért járó Sztárek Ferenc díjjal pedig Gabulya Pálné mandabokori polgárőr munkáját ismerték el.

Még az ülésezés előtt a képviselők a kötelező képzésen való részvételért kapott tanúsítványokat vehettek át Galambos Ildikótól, a Nyíregyházi Járási Hivatal vezetőjétől. Új külsős bizottsági tagot is választottak, a pénzügyi bizottságban lemondás miatt megüresedett helyre Simon Csabát választották meg egyhangúlag a képviselők.

A napirendi pontok előtt esett szó arról, hogy több főiskolai gyakorlót is átvenne az állam üzemeltetésre az intézményektől. A kérdés kapcsán Andó Károly önkormányzati képviselő, az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója megnyugtatott mindenkit: nem kötelezik őket a fenntartó változtatására, így a jövőben is az eddigi módon üzemel tovább az iskola. Ezt erősítette meg felszólalásában dr. Kovács Ferenc polgármester is.

További képekért kattintson a fotóra!

– Ami konkrétan az Apáczait illeti: az elmúlt héten Palkovics államtitkár úrral találkoztam itt, Nyíregyházán – mondta a városvezető. – Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy semmi szükség semmilyen pánikkeltésre, nem kell megmenteni az Apáczait, az működni fog. Pusztán annyi történt, hogy vizsgálódik a minisztérium az országban nagyon sok helyen az egyetemi és főiskolai gyakorló iskolák jövőjéről. Sajnos azt kell mondani, hogy ez nem indokolatlan, hiszen a két gyakorló iskolában több mint ezer általános iskolás gyerek tanul, és ha megnézzük azt, hogy hányan tanulnak a főiskola pedagógiai szakain, akkor lesújtó képet kapunk. Sajnos óriási mértékben visszaesett a szám. De ez nem jelenti azt, hogy megszűnne vagy más, állami fenntartásba kerülne az iskola, pusztán egy vizsgálódás folyik, melynek a véleményezése folyamatban van.

Több mint 32 milliárd forint összegű fejlesztést valósít meg a nyíregyházi önkormányzat a 2007-ben kezdődött és idén záruló európai uniós pénzügyi támogatási ciklusban. A polgármester az ülésen elmondta: tizennégy, összességében több mint 7 milliárd forint értékű projekt lezárás, pénzügyi elszámolás alatt van, továbbá tizenöt, együttesen 25,5 milliárd forint értékű beruházás az év végéig fejeződik be. Az elszámolás alatt lévő projektek közül kiemelkedik a belváros csaknem 2,5 milliárd forint összegű korszerűsítése és a művelődési központ 2,2 milliárdos átalakítása.

A napirendek közt szerepelt Nyíregyháza 2015–2020 közötti sportkoncepciójának elfogadása. A város eddig érvényes koncepcióját 2011-ben fogadták el, azóta egyszer módosították. A közgyűlésen elhangzott: az elmúlt években számos olyan további változás történt, mely napjainkra alapjaiban átformálta Nyíregyháza város sportéletét.

A 2015–2020 között érvényes sportkoncepció értelmében az önkormányzat a csapatsportágak közül a hazai bajnoki és nemzetközi eredményesség alapján az élvonalban szereplő férfi labdarúgó-, kosárlabda-, a női röplabda-, valamint az NB I/B-s férfi kézilabdacsapatot támogatják. Az egyéni sportágak közül az atlétika, az úszás, a cselgáncs, az ökölvívás, a tájékozódási futás, a súlyemelés, illetve a kard- és tőrvívás részesül kiemelt támogatásban. Az önkormányzat kiemelten segíti továbbá a megváltozott képességekkel élő sportolókat, így az ülőröplabdázókat és a kerekesszékes vívókat, illetve az utánpótlás-nevelést, valamint a helyi szabadidős sportot. A város a működési támogatás mellett létesítmény-fenntartással is segíti a sportolókat, illetve támogatja a település óvodai, általános, közép- és főiskoláinak sportját.

– Azt a célt szolgálja, ami az alapja a nyíregyházi sportkoncepciónak, hogy erősítsük a tömegsportot, az utánpótlást és a mozgásukban korlátozottak sportolási lehetőségeit – mondta dr. Adorján Gusztáv, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője. – Ehhez kapcsolódóan pedig a versenysportokat is erősíteni kell. Ezt jelenti a mostani előterjesztés. A célunk, hogy ezeknek az elveknek megfelelően a támogatások viszonylatában is egy átlátható, megbízható és nyomon követhető, ellenőrizhető és számon kérhető eredmények birtokában tudjuk ezeket a támogatásokat odaítélni. Ami nagyon lényeges, hogy Nyíregyháza egy fiatalos, sportos, kerékpáros, ovifocis város, ezt szeretnénk továbbfejleszteni.

– Látható az, hogy a Nyírsuli, ami átalakult sportcentrummá, egyre több feladatot kap a sport területén is – mondta Nagy László, az MSZP-DK-Együtt-PM frakcióvezetője. – Éppen ezért érdemes újragondolni azokat a feladatokat, amiket a sport terén megfogalmazott Nyíregyháza város. A sportkoncepciónak két fontos üzenete mindenképpen van, az egyik, hogy milyen módon tud minőségi szabadidősport-kínálatot nyújtani a város a lakóinak. Ebben történtek előrelépések, ez vitathatatlan. Az is tény, hogy a magánszféra az elmúlt időszakban jelentős beruházásokat végzett annak érdekében, hogy a saját piaci helyzetét erősíteni tudja. A másik oldala viszont az, hogy a város sportéletének a minőségét és milyenségét mindig abból ítélik meg az emberek, hogy mit látnak az élsportból. Ebben azért jelentős elmaradása van Nyíregyházának.

[REKLAM]

– A sportkoncepciót csak támogatni tudjuk, mert nagyon szép és támogatandó programok szerepelnek benne – mondta Béres Csaba, a Jobbik önkormányzati képviselője. – Abban pedig csak bízni tudunk, hogy ezek meg is valósulnak, ugyanis már voltak ilyen elképzelések, gondolok itt a Volán-pályára, annak megújítására, illetve a BUSZACSA mellé elképzelt jégcsarnokra. Támogatjuk a programot, de kíváncsian várjuk, hogy megvalósul-e.

A közgyűlésen két nyíregyházi intézmény új vezetőjét is megnevezték. A Sóstói Múzeumfaluba dr. Pál István nyugdíjba vonulása kapcsán kiírt vezetői feladattal dr. Szabó Saroltát bízták meg 2016 áprilisáig. A Móricz Zsigmond Színház új igazgatója Schlanger András lesz július elsejétől, ő addig művészeti vezetőként dolgozik. A közgyűlésen felszólalásában megköszönte a bizalmat és további segítséget kért.

– Szeretném megköszönni a bizalmukat, azt gondolom, hogy ez egyhangúlag történt, óriási segítséget, bizalmat és erőt ad a további munkámhoz – mondta Schlanger András. – A színháznak is biztonságot ad, hogy a város támogatja a színházat a továbbiakban is. De kérem a további segítségüket, a legnagyobb a színház számára az, ha önök oda eljönnek és részt vesznek az előadásainkon, mert a színház mégiscsak egy polgári intézmény, a szó társadalmi értelmében, és Önökről, akiket ennek a városnak a polgárai megszavaztak, azt látják, hogy ez fontos, az jó példát jelent mindenkinek.

A város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának létrehozásáról, valamint annak Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadásáról is döntöttek. Korábban már működött ilyen szervezet Nyíregyházán, fontossága miatt hívják újra életre a fórumot. Eddig közel 20 szervezet erősítette meg vagy jelezte már a csatlakozási szándékát, a városatyák bíznak benne, hogy a számos problémát okozó területre jó hatással lesz a fórum.

Erdős József

(Fotó: Kohut Árpád)