Új táncteremmel bővült a Nyíregyházi Egyetem

Az új tánctermi bővítés 20 millió forintba került, amit a kormányzat is támogatott. A szabolcsi felsőoktatási intézmény a Magyar Táncművészeti Egyetemmel közösen még tavaly szeptemberben indította el a táncos és próbavezető alapképzési szakot néptánc specializációval. A hallgatóknak eddig egy nyíregyházi középiskola tánctermeit kellett használni, mivel a Nyíregyházi Egyetem ezzel nem rendelkezett.

– A művészeti szakközépiskola egyik épülete adott helyszínt és helyet a képzésnek. Most azonban a Nyíregyházi Egyetem új alapokra helyezve ezt a képzési rendszert saját hatáskörben vállalta, hogy kialakítja azt a helyszínt, azt a termet, ahol méltó körülmények között fogadhatja ezt a felsőoktatási képzést – mondta  Ferencziné dr. Ács Ildikó oktatási-rektorhelyettes.

A szalagátvágáson részt vett Palkovics László is. A felsőoktatásért felelős államtitkár azt mondta, a kormány támogatja és buzdítja is arra az egyetemeket és főiskolákat, hogy minél szorosabb együttműködést alakítsanak ki.

További képekért kattintson a fotóra!

–Azt szeretnénk, benne is szerepel a felsőoktatási stratégiában, hogy az egymáshoz közel lévő intézmények, az egymást kiegészítő intézmények, azok ne versenytársként tekintsenek egymásra, hanem működjenek együtt és ha szabad, de ez már nem feltétlenül oktatás, az egymáshoz közel lévő városok is célszerű, ha együttműködnek, mert így jobban meg tudjuk oldani azokat a gazdasági és társadalmi problémákat, amik az adott régiót, területet jellemzik – mondta a felsőoktatásért felelős államtitkár.

A nyíregyházi képzésen 25 hallgató vesz részt, több mint a budapestin. Ez is mutatja, hogy a néptánc Kelet-Magyarországon komoly hagyományokkal rendelkezik, aminek az ápolását a városvezetés igyekszik minél jobban támogatni.

– Nyíregyházán nagyon nagy hagyománya van a népzenének és a néptáncnak is, a gyakorlatban is, a képzésben is, hiszen a művészeti szakközépiskolánkban hosszú ideje megy a képzés. Nagyon örülök, hogy ez most egyetemi szintre került. Az önkormányzat, a város hosszú idő óta támogatja a három nagy néptáncegyüttest. Nagyon örülök, hogy ők az utánpótlással is foglalkoznak egész a kicsikig – mondta dr. Kovács Ferenc.

A Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Táncművészeti Egyetem további együttműködéseket is tervez, aminek köszönhetően a közeljövőben a néptáncpedagógus képzés is elindulhat a szabolcsi megyeszékhelyen.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)