Új tetőszerkezet – Korszerűsítették a Jókai iskola egyik szárnyának tetőszerkezetét
Fotó: Szarka Lajos

Új tetőszerkezetet kapott a Jókai Mór Református Általános Iskola egyik szárnya. A tető korcolt lemezekből újult meg, amely beázásmentes, esztétikus és méltón illeszkedik a belváros képéhez is. A tetőhéjalás közel 40 millió forintból valósult meg.

Új, tartós megoldás kellett

Új tetőszerkezetet kapott Nyíregyháza második legrégebbi iskolájának, a Jókai Mór Református Általános Iskolának az egyik szárnya. A tetőhéjalásra azért volt szükség, mert a régi zsindely már elhasználódott és nem illett a város képéhez sem. A Nyíregyháza-Városi Református Egyházközség számára fontos volt, hogy méltó fedés valósuljon meg az épületen. Dr. Gaál Sándor esperestől megtudtuk: olyan megoldást kerestek, amellyel kivitelezhették az elképzeléseket.

Tulajdonképpen nem a tetőszerkezetet, hanem a tető héjazatát cserélték, hiszen ez egy nagyon régi épület. Az iskola 1893-ban épült a város tulajdonában, elsősorban nem is oktatási célra építették. Az 1906-ban induló iskola kapta meg, a harmadik tanévében. Egy nagyon biztos tetőszerkezete van az épületnek, ahogy a falazat is stabil, azonban a héjazat palafedéses volt korábban. Néhány évtizede egy bitumenes fedést biztosított rá az egyházközség, azonban nagyjából három évtizedig bírta. Ennek a tulajdonsága az volt, hogy egy bizonyos idő után nem tud megfelelő szigetelést adni, így több ponton beázott az épület, olyan termeknél, ahol folyik rendszeresen a tanítás. Ekkor döntötte el az iskolavezetés a fenntartó presbitériummal együtt, hogy egy új vállalkozásba kezd a tetőszerkezet megóvása érdekében. Egy előre gyártott korcolt lemezes intelligens, az épülethez és a város képéhez alkalmazkodó fedést, héjazattakarást végeztetünk el – részletezte az esperes.

A munkálatokat az épület testének tetején és a teraszt-tornác épületén is végezték. A tető cseréje közel 40 millió forintból valósulhatott meg.

Lelki és eszmei értékkel bíró épület

Az egyházközség és az intézmény számára is nagy öröm volt, hogy végre korszerű lett a tető. Az esperes szerint azért is fontos, hogy gondozzák az épületet, mert eszmei és lelki értéke van.

Az eredeti Kálvin téri ősi épület mellett, a Színház utcán alakult ki az a központi oktatási tevékenység, a több tanulóval működő iskolarész, melynek 2017-ben készült egy új szárnya, hat tanteremmel, új tornateremmel, ebédlővel. Van egy, a múlt században épült alap épület, ehhez is egy újabb tornaterem épült a 2000-es években. De ez a régi rész, az úgynevezett régi, szeretett B épület, ahogy azt a Jókai család tagjai hívták, ez mégis a szívünk csücske. Azért is, mert ahogy említettem, tanítás zajlik bent, valamint van egy hangulata. Tehát nagyon vonzó az új szárny, de számunkra kedves a régi rész megléte is, hiszen értéket őrzünk meg azzal, hogy a város egyik igen régi épületét védjük – tette hozzá az esperes, aki szerint a tanulók számára is értékformáló ereje lehet annak, ha láthatják az intézmény régi, valamint a mai, modern formáját is. A tetőhöz szükséges elemeket mindössze két hét alatt szállították le, így hamar elkészülhetett az új fedés.