Új vezető az akadémia élén - cél, hogy több fiatal kerüljön a Szpari első csapatához

 

Sajtótájékoztatón mutatta be a Nyíregyháza Spartacus-Bozsik Akadémia új akadémiai vezetőjét. Kiss Baranyi Sándor korábban egy évtizedig dolgozott az MLSZ-nél utánpótlás területen, az edzőközpontban, és volt a Bozsik program vezetője. Legfontosabb célja, hogy ne csak labdarúgókat, hanem embereket is neveljenek a gyerekekből, és minél több fiatal játszhasson a Szpari felnőtt csapatában.

- A korábban szerzett tapasztalataimat szeretném a gyakorlatban is megvalósítani. Az a tradíció hozott ide amivel a nyíregyházi labdarúgás rendelkezik. Megtisztelőnek tartom, hogy a klub tulajdonosa rám bízta az akadémia irányítását, de köszönettel tartozom az elődeimnek – Neumann Gábornak, Németh Károlynak - akik az akadémiát felépítették. Egyben kihívást is jelent az, hogy ezeket az alapokat megpróbáljuk európai mintára továbbfejleszteni, úgy, hogy az itt nevelkedő gyerekek a profi labdarúgás színterére lépjenek, lehetőleg itt Nyíregyházán. Sajnos a produktivitási táblázaton az látható, hogy az elmúlt időszakban kevés saját nevelésű labdarúgó mutatkozott be a Spartacusban. Az egyik legfontosabb célkitűzésünk a jövőre nézve, hogy olyan munkát végezzünk, hogy az itt működő profi csapat tudjon produktív, teljesítőképes játékosokat az akadémiáról az első csapatban szerepeltetni. Vannak ígéretek, reménységek, az első lépéseket megtettük. Az első intézkedésem az volt, hogy életre hívtunk egy Talent Programot. Itt azokat az ifjúsági korú játékosokat szerepeltetjük akik a saját csapatukban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak és rendelkeznek azokkal a képességekkel, hogy számukra nyitva áll az első csapat kapuja. Ebbe a keretbe folyamatosan ki és be lehet kerülni, és az első csapat szakmai stábja dolgozik a fiatalokkal. Azok szerepelhetnek itt akik viselkedésük, teljesítményük, személyiségük alapján alkalmasak arra, hogy profi labdarúgók legyenek. Optimista vagyok, és remélem országos szinten is rövidesen elérjük azt a célt, hogy elmondhatjuk magunkról, hogy produktív akadémia vagyunk - mondta Kiss Baranyi Sándor.

Az akadémia új vezetője szerint a legfontosabb, hogy a gyerekek megértsék, hogy mindig a győzelemért játszani fontosabb, mint mindig győzni. Az 5-8 éves korosztályban még a játék megszerettetése a cél, 9-12 éves korban az alaptechnika elsajátítása és a játék felépítése a feladat, 13-20 éves korban pedig már a specializáció következik.

- Az elmúlt hónapokban több fiatal labdarúgó is a felnőtt csapathoz került. Ötvös Bence annyit fejlődött, hogy kölcsönadása után az első kerethez került vissza, és számít rá a szakmai stáb. Horváth Ferenc, Bíró Dominik, Csernák Martin azért mentek el kölcsönbe NB-III-as csapatokhoz, mert ha nincs elég játékpercük az első csapatnál, felnőtt mérkőzés nélkül a lábukban nem tudnak fejlődni. Gajdos Gergő és Szegedi Bence aláírhatta első profi szerződését, Kulcsár Hunor, Starosta Dávid és Végső Előd pedig tegnap is pályára léphetett a Balmazújváros ellen, utóbbi a legutóbbi U19-es bajnokin is fantasztikusan játszott a Paks ellen. Az ő példájuk mutatja, hogy az első csapathoz lehet férni, a fiataloknak egy óriási lehetőség, hogy Révész Bálint megvette az akadémiát nyáron. A Talent Program kapcsán jó volt látni, hogy azok, akik nem kerültek be az első 19 fős keretbe, vágynak oda, nézték az edzésüket, és olyan is volt az U19-es csapatból, akit most az motivál, hogy megmutassa, ott a helye - mondta Dr. Elbert Gábor sportszakmai ügyvezető.

Dankó László