Új viszonylatok születhetnek augusztus 20-tól – képviselők tanácskoztak a buszmenetrendről
Fotó: Trifonov Éva

Az önkormányzati képviselők tanácskoztak az augusztus 20-án bevezetendő új, helyi buszmenetrendről és hálózatról a városházán. A közgyűlés tagjait a tervezésre felkért Mobilissimus Kft., valamint az önkormányzat szakemberei tájékoztatták a javaslatokról, illetve a május elsején bevezetett, s azóta kétszer finomhangolt átmeneti menetrend tapasztalatairól, ami már tartalmazott új elemeket is. A közgyűlés júniusi döntése alapján a Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottság bólinthat rá a változtatásokra, mely jövő héten ülésezik.

 

Konzultáció a képviselőkkel

– Az összes képviselővel is egyéni konzultáció zajlik, kerületenként vetítve a menetrendi kérdésekről, és augusztus 20. az a céldátum, amikor szeretnénk egy nagy változást – ezt nyilatkozta egy sajtótájékoztatón dr. Kovács Ferenc polgármester két héttel ezelőtt a helyi buszmenetrendről és a szolgáltató Volánbusz Zrt.-vel kialakított partnerségről a városházán.

A lakossági észrevételeket is figyelembe veszik

Kedden délelőtt pedig meg is valósult a megbeszélés: az önkormányzati képviselők kaptak meghívást az augusztus 20-án bevezetendő, belterületi, véglegesnek szánt vadonatúj buszmenetrendről szóló tájékoztatóra. A megbeszélésen a közgyűlés tagjai is tolmácsolhatták a lakosság észrevételeit, amelyeket eddig is figyelembe vettek – a nagyfoglalkoztatók kérései mellett – a már érvényes átmeneti menetrendek kialakításánál Pató István szerint. A Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője hozzátette, azért is volt fontos ez a tanácskozás, mert a júniusi közgyűlés komoly hatáskört adott a témában egy jövő héten ülésező szakbizottságnak.

A bizottság dönt

– Nekünk szeptember 1-jével mindenképpen kell legyen egy olyan menetrendünk, ami az iskolakezdést tudja kezelni. Tekintettel arra, hogy a közgyűlés augusztusban nem szokott ülésezni, ezért a legutóbbi ülésen már kértünk egy felhatalmazást arra, hogy a közgyűlés szakbizottsága, a Városstratégiai és Környezetvédelmi Bizottság ebben a kérdésben tudjon dönteni. Ez a mostani tanácskozás is valamilyen szinten annak az előkészítése, hogy a bizottság a jövő héten már egy kész anyag alapján tudjon döntést hozni a reményeink szerint augusztus 20-tól bevezetendő menetrendre – nyilatkozta televíziónknak az osztályvezető.

Még az átmeneti érvényes

A keddi egyeztetésen részt vettek a buszmenetrend és hálózat átalakítására, újratervezésére felkért Mobilissimus Kft. szakemberei is. Ekés András ügyvezető kiemelte, reményeik szerint több olyan elemet tartalmaz majd a május elsején átmeneti jelleggel bevezetett, azóta kétszer finomhangolt, augusztus 20-án életbe lépő új menetrend, mely a busszal közlekedő nyíregyháziak megelégedésére szolgál.

Új, lehetséges hálózati elemek

A javaslatok között szerepel egy örökösföldi körjáratpár, amely a Vasútállomást köti össze a lakónegyeddel az Országzászló téren keresztül az egyik irányba, a Búza téren keresztül a másik irányba, gyorsabb elérhetőséget adva, segítve az örökösföldi belső közlekedést is. A Sóstói úton megerősíthetik a közlekedést csúcsidőben a rozsrétszőlői és kistelekiszőlői autóbuszok tovább közlekedtetésével, így átutazhatóvá válik a város átszállás nélkül. Borbányán a mostani 13-as, illetve 2/2Y várhatóan 2-esként és 13-asként körjáratként fog közlekedni, mind az Alma utcát, mind a Kállói utat, Tünde utcát bejárva ellenirányban, s lesz mellettük csúcsidőben a 22-es busz, ez az Autóbusz-állomásról az Alma utcai iskolát köti össze. – Lesz egy új autóbusz-viszonylat, amelyik Orost fogja összekötni Örökösfölddel, Jósavárossal, a bevásárlóközpontokkal és a Vasútállomással. Ez a 4-eseknek lesz egy alternatív iránya, várhatóan 44-es jelzéssel, amelyik nagyon sok új kapcsolatot fog nyitni. Örökösföldről pedig a mai 7/18-as, vagy leendő 18-as autóbusz útvonalán fog közlekedni – tájékoztatott Ekés András.

Már tesztelnek újakat

Emellett ott az új 55-ös, ami tesztüzemben fut, és Örökösföldet köti össze a Jósaváros érintésével Sóstógyógyfürdővel, valamint a 90-es buszcsalád, a lakótelepek és a nagyfoglalkoztatók között.

Decemberben a külterületi változhat

Amennyiben a közgyűlési bizottság rábólint a tervekre, augusztus 20-án vezethetik be. Várható még egy módosítás, december közepén, az országos menetrenddel összhangban, de az főként a külterületeket érinti majd.

Folyamatos finomhangolás

Ezzel együtt a szakértők nem zárták ki a további finomhangolások lehetőségét sem, tehát a nyár végén bevezetendő menetrend kapcsán is várják majd a lakossági észrevételeket, a minél komfortosabb szolgáltatás kialakítása érdekében. S mivel a Volánbusz feladata a közszolgáltatási szerződés keretében, hogy a rugalmas tömegközlekedés vonatkozásában adjon javaslatot a városnak 2021-ben, ez is módosíthat még a későbbiekben a menetrenden.

Kapcsolódó galéria

Képviselői egyeztetés az új buszjáratokról