Újabb elismerés Nyíregyházának – Átadták a Virtuális Erőmű Program pályázatának díjait
Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere a Virtuális Erőmű Program tanúsítványát vette át a jubileumi díjátadón.

A klímaváltozás elleni küzdelemben a leghatékonyabb eszköz az energiahatékonyság javítása és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése, ezekkel érhető el az életminőség javítása, a versenyképesség fokozása; mondta Áder János köztársasági elnök a Virtuális Erőmű Program (VEP) X. jubileumi díjadóján szerdán Budapesten – ez derül ki az MTI legfrissebb beszámolójából.

A jubileumi díjátadón Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere, Dr. Kovács Ferenc is részt vett, ahol „Nyíregyháza MJV Önkormányzata energiahatékony önkormányzat” tanúsítványt vett át.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019. február 18-án a Virtuális Erőmű Program keretében nyújtotta be pályázatát az Energiatudatos/Energiahatékony Önkormányzat 2019 címre. A Program Energiatudatos és Energiahatékony Önkormányzat pályázata és díja idén először nyílt meg megyei jogú városok számára, melyben való részvétellel fenntarthatósági védjegyek, címek és díjak voltak elnyerhetők.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere a Virtuális Erőmű Program pályázatával elnyert tanúsítvánnyal.

Áder János a nemzetközi energiatakarékossági világnapon rendezett eseményen kiemelte, nagy hangsúlyt kell helyezni a köz- és a magánépületek energetikai korszerűsítésére, a szárazföldi, légi, vízi közlekedés zöldítésére, a megújuló energiaforrások és a nukleáris energia felhasználására. Szerinte a VEP pont azért fontos program, mert díjazza az energiatudatos, energiahatékony vállalkozásokat, szervezeteket és önkormányzatokat is, így lehetőséget ad a jó példák összegyűjtésére és a szemléletformálásra.

Mezősi Balázs, a Virtuális Erőmű Program vezetője elmondta, hogy a programban részt vevő vállalatoknak, önkormányzatoknak, szervezeteknek eddig 336 megawatt erőművi kapacitásnak megfelelő megtakarítást sikerült elérniük, ez pedig jelentős előrelépés a 2018-as 207 megawatt megtakarításhoz képest. Hozzátette, a programmal aktív résztvevőként 8500 cég áll kapcsolatban.     A VEP nemzetközi szerepéről megjegyezte, hogy a programot tavaly indították el Nagy-Britanniában, idén pedig Temesváron rakják majd le a Virtuális Erőmű Alapkövét, a következő időszakban a program szellemiségét Olaszországgal és Svédországgal akarják megismertetni.

Energiatudatos Vállalat címet kapott többek között a BKV Zrt., Energia hatékony Vállalat díjat kapott például a Mol Nyrt. és a Budapesti Távhőszolgáltató Zrt., az egyetemek közül pedig elsőként a Pécsi Tudományegyetem vehette át az Energiahatékony Intézménynek járó elismerést. 

 

Forrás: MTI