Újabb tétellel bővült a Nyíregyházi Települési Értéktár – Hagyomány és érték

Két tétellel bővült a Nyíregyházi Értéktár az elmúlt időszakban. A listába került Váci Mihály irodalmi munkássága, illetve a Vikár Sándor Zeneiskola pedagógusainak és diákjainak folyamatosan bővülő teljesítménye és a versenyeken való eredményes szereplése. Ezekkel együtt már 50 tétel szerepel a helyi értékek között.

A nyíregyházi születésű, Kossuth- és kétszeres József Attila-díjas költő, műfordító Váci Mihály irodalmi munkássága is bekerült a Nyíregyházi Települési Értéktárba. Nyíregyháza sok szempontból őrizte már eddig is emlékét. Egy másik új tétellel is bővült az értéktár, a listára került a Vikár Sándor Zeneiskola pedagógusainak és diákjainak folyamatosan bővülő teljesítménye és a versenyeken való eredményes szerepléseik.

Hagyomány és érték

Az értéktár szerepe azért is fontos a település életében, mert a különböző tudományos és művészeti ágak bemutatják a város változatosságát.

„Egy olyan rendszert ad, hogy ha valaki eddig ezeket nem tudta, nem ismerte Eisert Árpádot, nem ismeri a néptánc kultúrát, nem ismeri az épületeink történetét, nem ismeri azoknak az embereknek a munkásságát, amit tettek Nyíregyházáért, az országért akár vagy túllépve a határokon, akár az emberiségért is. Ez mindenféleképpen fontos dolog, hogy egy helyen lássák azt, hogy mi az a hely, ahol élnek vagy éltek vagy ahova jönnek és ennek az értékmegőrzését próbálják magukévá tenni, amennyire lehet, az életük részévé. Egy nemzet, egy város, egy gazdaság csak úgy tud létezni, hogy ha van mögött gondolat, kulturális érték, tevékenység és van mögötte hagyomány.” - közölte Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

A két új tétellel így már 50-re nőtt a Nyíregyházi Települési Értéktár. A listán természetesen nem csak a múlt, hanem a jelen is szerepet kap, a helyi bizottság a városlakók javaslatai alapján dönt a folyamatos bővítésről.

Értékből Hungarikum

Az országban először Nyíregyházán lett bejegyezve a Települési Értéktárba a nemrégiben Hungarikummá vált klasszikus magyar szablyavívás. Ezzel végre méltó helyre került a sport és kulturális értékkel is bíró örökségünk, közölte a Simonyi Óbester szablyavívó iskola vezetője. Ahhoz, hogy valami Hungarikum minősítést kapjon, komoly feltételekre van szükség.

„Mindenképpen igazolni kell, hogy ez a magyarságnak egy kiemelkedő csúcsteljesítménye, ezt alá kell bizonyítékokkal támasztani és erről szólt ez a nyolc év, amióta megalakult a Magyar Szablyavívó Iskola Máday Norbert vezetésével. Nagyon komoly kutatómunka folyt, könyvek jelentek meg és ugye a vívóiskolák helyi szinten elvégezték azokat a munkákat, ami ahhoz kellett, hogy az egész összeálljon. Tehát ez egy sokrétű feladat volt, mindenki hozzátette a maga részét és ezért gondolom azt, hogy ez egy nagy közös siker.” - tette hozzá Dr. Tóth A. András, a nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola vezetője.

A szablyavívás egyre népszerűbb Nyíregyházán, a Simonyi Óbester vívóklubban 15-20 tanítvány van jelenleg.