Újabb TISPOL akció
Ismét fokozott közúti ellenőrzésre kell számítani Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Most elsősorban a passzív biztonsági eszközök, például a biztonsági öv használatát vizsgálják a rendőrök. A TISPOL akció megyénkben szeptember 11. és szeptember 13. között tart.

Fokozott figyelem

 

A TISPOL Műveleti Csoportjának éves ellenőrzési terve alapján a rendőrök fokozott figyelmet fordítanak a passzív biztonsági eszközök használatára, hiszen azok nélkül jelentősen megnő a halálos sérülések esélye – mondta Szikszai Tihamér, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Baleset-megelőzési Bizottság titkára. A TISPOL akció alatt többek között a bukósisak, valamint a gyermekbiztonsági rendszerek előírásszerű használatát is ellenőrzik a rendőrök. A szabály ugyan megengedi, hogy a gyerek elől üljön, de biztonságosabb a hátsó ülés – mondják a rend őrei. Szikszai Tihamér arra hívja fel a figyelmet, ugyan van olyan eset, amikor a csecsemő ülését az első ülésre rögzítik, de ilyenkor minden esetben ki kell kapcsolni a légzsákokat.

 

Bárhol ellenőrizhetnek

 

A TISPOL akció keretében a rendőrök szinte bárhol ellenőrizhetnek, de elsődlegesen a főutak és forgalmasabb útszakaszok mentén állítják meg a járműveket. Munkájuk kiterjed az illegális migráció, az embercsempészet, a kábítószerrel, valamint a lőfegyverrel kapcsolatos, illetve a vagyon elleni bűncselekmények felderítésére, megszakítására is.

Dér Vivien