Újévköszöntő és farsang a Kodály Teremben – Folytatódik a Filharmónia Nyíregyházán is!

Slágerműsorral, Strauss, illetve Bernstein zenével nyitja a 2020-as esztendőt a Filharmónia Magyarország Nyíregyházán. A Szabolcsi Szimfonikus Zenekart Somos Csaba vezényli, a szólista Zemlényi Eszter szoprán énekesnő. A keddi koncert próbáján készültek a felvételek.

A Denevér nyitányával, és egy Strauss csokorral indul az újévköszöntő, farsangi műsor az első 2020-as filharmóniai koncerten, a Kodály Teremben. A keringők, a valcerek világától az amerikai operettig ível a hangverseny. A karmester Somos Csaba, a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar egykori dirigense, aki 13 év után dolgozik most ismét együtt a zenészekkel.

Somos Csaba Liszt-díjas karmester kiemelte:

Adva volt egy spanyolos rész. Delibes, A cadizi lányokból a Chanson Espagnole, ezért kötöttünk hozzá egy másik spanyol darabot is. A második félidőben lesz egy skandináv rész, ahol Grieg Peer Gynt kísérőzenéjéből, szvitjéből játszunk. Ebben megszólal Solvejg dala. És a hangverseny végén majd egy amerikai kompozíció. Bernstein Candidjából Kunigunda áriája szólal meg. Azt hiszem, ez olyan színes és nemzetközi műsor, amit most hallhatunk, hogy mind az újévre vágyóknak, mind a farsangi műsorra vágyóknak nagy örömöt fog okozni. Remélhetőleg!

Hóba csomagolt bonbon, így jegyezték föl Debussy aforizmáját Griegről, a norvégok egyetlen világhírűvé vált zeneszerzőjéről.  Solveig dala aztán átmelegíti majd minden hallgató szívét. Delibes, Strauss és Bernstein is szerepel a Fischer Annie-díjas szoprán énekesnő nyíregyházi programjában. Zemlényi Eszter a MÜPA és az Operaház mellett kapott lehetőséget a Kodály Teremben. Az énekművész-művésztanár persze meghatározó közegből érkezett a muzsika világába.

Zemlényi Eszter szoprán, énekművész elárulta:

Egy zeneszerető család kell hozzá, semmi több. Édesanyám kántor és hitoktató, tehát a zene az adott volt. Gyakorlatilag egy templomudvarban, az orgona mellett nőttünk föl. Amikor megkérdezték, hogy számolni vagy énekelni szeretnék jobban, amikor az iskolaválasztásra került a sor, akkor én azt mondtam, hogy énekelni. Innen nagyjából egyenes volt az út.

A Filharmónia Szezonbérleti sorozatának következő nyíregyházi hangversenyén a Ránki család, Ránki Dezső, Klukon Edit és Ránki Fülöp zongoraművészek szerepelnek március 10-én, szintén 19 órától a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében.