Újítások a települési támogatásokban

„Ráncfelvarrás” történt a szociális szférában, az igényekhez és a változó helyzethez igazítva – nyilatkozta Jászai Menyhért. Az alpolgármestert azt követően kérdeztük, hogy a márciusi közgyűlésen két új települési támogatási forma bevezetéséről is döntöttek, valamint több esetben változtattak az igénybevétel határain, hogy minél többen hozzáférhessenek.

Minden évben figyelembe vesszük a nyugdíjak, jövedelmek reálértékének emelkedését és egyéb társadalmi változásokat, s a költségvetés elfogadását követően, amikor már ismerjük a finanszírozási környezetet, megvizsgáljuk, mely területeken kell változtatnunk ahhoz, hogy minél több nyíregyházinak tudjunk segíteni – mondta kérdésünkre Jászai Menyhért alpolgármester.


Étkezési térítési díj támogatás

Az egyik új ellátási forma az úgynevezett étkezési térítési díj támogatás iskolásoknak. Ehhez tudni kell, hogy sokan eleve jelentős támogatással – ingyen, vagy 50 százalékos kedvezménnyel – étkeznek, így például a 3 vagy több gyermekesek, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülők és a tartósan beteg gyermekek. Viszont ebből a rendszerből többen kiszorulnak, főként az 1-2 gyermekes családok. Így a közgyűlés márciusi döntése alapján, amennyiben a jövedelemhatárba beleférnek (ez családban 71 250, egyedülálló esetén 85 500 forint egy főre jutó nettó jövedelmet jelent), havonta 4000 forintos támogatást igényelhetnek gyermekenként.

 

Sokan ingyen étkeznek

Itt azért érdemes megjegyezni, hogy egy korosztállyal lejjebb az ingyenes étkezés a nevelési intézménybe járók jelentős részét érinti. A 2022-es adatok alapján a bölcsődei ellátásban lévő gyerekek 77 százaléka ingyen étkezik, míg az óvodában ez az arány 84 százalék. S ehhez még hozzá kell tenni, hogy városvezetésünk döntése alapján az önkormányzati fenntartású bölcsődékben a szülőknek nem kell fizetnie gondozási díjat, ezzel is tízmilliókat hagyunk a nyíregyházi családoknál.

 

Rezsiköltség támogatás

A másik új, most bevezetett támogatási forma a rezsiköltség támogatás. Ezt azon 75. életévét betöltött, saját jogán öregségi teljes nyugdíjra jogosultak számára alkottuk meg, akik nem jogosultak lakásfenntartási támogatásra. A jogosultsági jövedelemhatár ez esetben 99 750 forint, a támogatás mértéke pedig 3000 forint havonta.

 

Sokan kaptak tűzifát

S ha már a lakhatás könnyítésénél tartunk, ne feledkezzünk meg a szociális tűzifa programunkról sem. Tudni kell, hogy az állami tűzifaprogram az 5000 fő alatti településeket támogatja, Nyíregyháza viszont mindezt megoldja a saját erejéből. A mennyiség ebben a szezonban sem volt kevés, hiszen 700 család összesen 3500 mázsa tűzifát kapott, emellett több száz csomag brikettet is kiosztottunk, s minden igényt kielégítettünk.

 

Növelték a határokat az első lakáshoz jutók támogatásánál

Egy másik korosztályra is gondoltuk, a Hazaváró programunk jegyében. Már létezik az első lakáshoz jutók támogatása, azonban most két lényeges pontban is módosítottuk a rendeletet: emelkedik az egy főre jutó jövedelemhatár és a lakás vételárának összege. Ami az előbbit illeti, a jogosult családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem elérheti akár az úgynevezett szociális vetítési alap kilencszeresét (256 500 forint), míg legfeljebb kéttagú családban élő igénylő esetén a tizenegyszeresét (313 500 forint). E támogatással az önkormányzat célja a fiatalok Nyíregyházán történő letelepedésének segítése.

 

Az adminisztráció is egyszerűsödött

Szintén kedvező változás, hogy a támogatandó lakás vételára a korábbi 35-ről 45 millió forintra emelkedik. Célunk volt az adminisztrációs teher csökkentése is, így további technikai módosításokat is bevezettünk. Ezek között szerepel a benyújtandó igazolás egyszerűsítése, építési naplót nem kötelező vezetni, ezért nem kérjük, nem kell igazolni, hogy a földhivatalhoz benyújtották a bejegyzés iránti igényt, s még sorolhatnánk. Összességében szándékaink szerint bővül a támogatható kérelmezők száma, hiszen többen vehetik igénybe és gördülékenyebbé válhat az ügyintézés.

 

Rászorultságtól függő szociális ellátások

S hogy viszonylag teljes képet kapjanak a kedves olvasók, jó tudni a fentiek mellett, hogy régóta több szociális rászorultságtól függő szociális ellátás van önkormányzatunknál, melyek egy része pénzbeli, más része természetben nyújtott támogatás. A mértékek és jogosultságok részletezésétől most eltekintve, az előbbire példa a méltányossági ápolási díj, a kiegészítő ápolási díj, a lakbér hozzájárulási szolgáltatás, a rendkívüli települési támogatás, a lakbértámogatás, a helyi lakásfenntartási támogatás, utóbbira a helyi adósságkezelési szolgáltatás, a rendszeres gyógyszertámogatás, valamint a köztemetés. Lényeges kiemelni, hogy szinte valamennyi támogatás esetén az igénybevétel jövedelemhatárát megemeltük. S bizony vannak olyan rendkívüli élethelyzetek, mikor nem szabad vizsgálni a rászorultságot, például, ha valaki bűncselekmény áldozatává válik, vagy katasztrófahelyzet történik a lakásnál, mikor azonnal kell a segítség.

 

Tanszercsomag, karácsonyi csomag

Emellett vannak olyan, univerzális támogatási formák is, melyek komplett korosztályokat érintenek. Az egyik szép példa a kisiskolásoknak szóló tanszercsomag, melyet minden nyíregyházi, 1–4. osztályos diák megkap. A másik pedig az a karácsonyi csomag, mely rászorultságtól függetlenül minden nyugdíjashoz eljut, 2013 óta. Itt említem meg, hogy valamennyi támogatást formanyomtatványon lehet benyújtani, mely az önkormányzat ügyfélszolgálatán személyesen vehető át vagy elektronikusan is benyújtható. A csatolandó dokumentumokat a kérelem melléklete tartalmazza.

 

Sűrűre szőtt szociális háló

S végszóként – amellett, hogy a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások egy másik cikk témáját is képezhetik – adódhat olyan helyzet, amikor mentőövre van szükség. Ezért működik a Rászoruló Hallgatókért Közalapítvány, mely a tehetséges egyetemisták, főiskolások tanulmányait segíti, míg a RÉS Alapítvány azoknak nyújthat kiutat, akik a lakásfenntartás során adósságcsapdába kerültek, s nem tudják fizetni a rezsit. Összefoglalva, igyekszünk nagyon sűrűre szőni a nyíregyházi szociális hálót, s minden élethelyzetre odafigyelni. Hozzá kell tenni, mindennek az alapja a gazdaságfejlesztés, a szigorú költségvetési politika, amely az elmúlt évtizedre kifejezetten jellemző.

Szerző: Tarczy Gyula