Újra együtt a pandémia után – Fontos ügyekben egyeztettek az Idősügyi Tanács ülésén
Fotó: Szarka Lajos

Hosszú idő után ismét ülésezett az Idősügyi Tanács. A pandémia alatt elkészült az éves programterv, melyben szerepelnek pályázatok, kiállítások, kihelyezett ülés a Kállay-kúriában és őszi látogatás az Atlétikai Centrumban. Természetesen egészségügyi beszámoló is elhangzott a szűrővizsgálatok lehetőségéről vagy a Szociális Gondozási Központ aktuális helyzetéről.

 

Az első szó a köszöneté, a második az öröm, hiszen mindannyian megvagyunk és itt vagyunk, sőt egészségesek vagyunk – kezdte mondandóját az Idősügyi Tanács titkára. Nagy szó, hiszen elsősorban az idős korosztályt veszélyeztette leginkább a Covid. Bár ez a riadt állapot mindenkit megérintett.

„Abban a pár hónapban, amikor nem tudtunk találkozni, én minden hónapban felhívtam a tagokat, és érdeklődtem a hogylétükről. Kicsit ébren tartottam bennük azt, hogy túl leszünk rajta, és fogunk találkozni. Február 25-re megszületett az idei terv, de nem volt módunk találkozni, aztán azt módosítottuk, és ma van az első alkalom, amikor személyesen tudunk találkozni” – fogalmazott Telepóczkyné Farkas Márta, az Idősügyi Tanács titkára.

A kulturális témák között két népszerű ügyről is egyeztettek, melyek szervezése vagy meghirdetése is a napirendek között szerepelt. Az Alkotó Idősek, illetve az Élettörténetek sorozat alkotásainak utólagos díjazása is szóba került. 

„Az Alkotó Idősek pályázata, ami a Váci Mihály Kulturális Központban került eddig két alkalommal megrendezésre, és az Élettörténetek pályázat kiírása is aktuális. Ez egy jövőre vonatkozó kiírás, mert a pandémia miatt a tavalyi eredményhirdetést még nem tudtuk megtenni. Azt majd ebben a hónapban szeretnénk valamikor egy időpontban megejteni ugyanúgy, ahogy az eddig is szokott lenni. Hála Istennek eddig mindig 30 fölötti pályamunka érkezett a könyvekre, a visszaemlékezésekre. És a Váci Mihály Kulturális Központban megrendezendő Alkotó Idősek pályázatra is mindig nagyon sokan jelentkeznek” – nyilatkozta dr. Ulrich Attila alpolgármester.

Tájékoztatót tartott a járványügyi helyzetről az alapellátási igazgatóság vezetője, és szólt az újrainduló egészségügyi szolgáltatások rendjéről is.

„Nagyon jól teljesített mindenki, és az alapellátás oldaláról azt lehet mondani, hogy a praxisközösségek beindulásával várható az, hogy a háziorvosaink – a felnőtt és gyerek háziorvosok is természetesen – 2x2 órás, úgynevezett prevenciós, egészségmegőrző, egészségmegtartó órákat fognak beépíteni az alapellátás rendszerébe, a várókban, ahol egészséges emberekkel fognak konzultálni a háziorvosaink. Így nyilván a korosabbak is ugyanezeket a rendeléseket majd igénybe tudják venni” – tájékoztatott Csikós Péter, az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság vezetője.

Türelemre intett mindenkit az igazgató a szűrések indulásának hírére, hiszen amikor elindulnak a szűrővizsgálatok, nyilván tömegek rohanják majd meg az intézményeket. A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója mindennapi munkájukról tartott beszámolót. Elmondta, hogy kihasználtak kapacitásaik, persze az idősek életkorának velejárója, hogy folyamatosan elérhetők felszabaduló helyek, melyről a központ honlapján tájékozódhatnak, illetve a Vécsey köz 2. szám alatti épületben személyesen is érdeklődhetnek a szolgáltatások átjárhatóságáról.

Kapcsolódó galéria

Idősügyi Tanács 20210608