Újra nyitnak a bíróságok 2020. június 1-től - Újra intézhetik személyesen ügyeiket
Újra nyitnak a bíróságok 2020. június 1-től - Újra intézhetik személyesen ügyeiket

A 229/2020. (V.25.) számú kormányrendelet 2020. június 1-jétől módosítja a veszélyhelyzet ideje alatt a bíróságokon érvényben lévő szabályokat.

Legfontosabb változás, hogy az ügyfelek – az alább részletezett szabályok betartása mellett - újra intézhetik személyesen ügyeiket a kezelőirodákban és az ügyfélsegítő napok is újra indulnak.

A továbbra is fennálló veszélyhelyzetre tekintettel a bíróságok épületébe kizárólag saját tulajdonú egyéni védőeszköz (orrot és szájat eltakaró eszköz – szájmaszk, kendő, sál – valamint kesztyű) viselésével lehet belépni. A belépéskor - a bíróság által biztosított - kézfertőtlenítő eszköz használata is kötelező.

Az idézésre/ értesítésre megjelenő ügyfeleinknek - előzetesen írásban, telefonon vagy elektronikus úton -, az egyéb ügyintézés miatt megjelenő személyenek a bírósági épületbe beléptetése során - nyilatkozniuk kell, hogy hatósági karantént elrendeltek-e el velük vagy családtagjaikkal szemben; vagy a megelőző 14 napban találkozott-e fertőzött vagy vele érintkező személlyel.

A bíróság épületébe kizárólag az ügyintézéshez/eljárási cselekményhez szükséges ideig lehet tartózkodni. A bíróság helyiségeit a lehető legrövidebb útvonalon és idő alatt kell megközelíteni, illetve azokat elhagyni.

Az épületben tartózkodás alatt a személyek között a 2 méteres védőtávolság betartása kötelező.

Idézésre/ értesítésre megjelenő ügyfél leghamarabb az abban megjelölt időpont előtt 20 perccel léphet be a bíróság épületébe; ezt megelőzően a bíróság épületén kívül szükséges várakoznia.

A járványügyi intézkedések megtartásának érdekében a bíróság a tárgyalásról/előkészítő és nyilvános ülésről a nyilvánosságot indokolt végzésével kizárhatja.

A bíróságok 2020. június 1-től újra tarthatnak tárgyalást, előkészítő és nyilvános ülést a polgári és büntető ügyszakban egyaránt, de a járványhelyzettel összefüggő rendelkezésekre tekintettel azokat elsősorban ezután is távmeghallgatás útján kell lefolytatni.

Az érdeklődők bővebb információkat találhatnak honlapunkon:  nyiregyhazitorvenyszek.birosag.hu címen.

dr. Resán Dalma

sajtószóvivő