Ukrán gyerekek táboroznak Nyíregyházán

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata testvérvárosi kapcsolata és a humanitárius segítségnyújtás keretében július 15-e és 20-a között egy 36 fős csoportot fogad Nyíregyházán. A gyermekek és kísérőik  Beregszász, Ungvár és Ivano-Frankivszk városaiból érkeztek.

A városháza Krúdy termében fogadták az ukrán Beregszász, Ungvár és Ivano-Frankivszk városból érkezett gyerekeket. Nyíregyháza önkormányzata a testvérvárosi kapcsolata és humanitárius segítségnyújtás keretében szervezett számukra 5 napos programot, melynek célja, hogy élményekben gazdag táborozást nyújtsanak a hazájukban nehéz körülmények között élő tanulóknak.

„Már hagyománnyá vált, hogy minden nyáron Nyíregyháza fogad egy csoport gyereket Ukrajnából. Idén Ungvárról, Beregszászról és Ivano-Frankivszkból érkeztek a gyerekek. A program sokszínű és gazdag fejlesztő tevékenységeket kínál, így a gyerekek emlékezni fognak Nyíregyházára. A városunk gyönyörű és közel fekszik a határhoz, így sok mindent fognak látni és tanulni. Szeretettel fogadjuk őket, és igyekszünk minél színesebb programot nyújtani nekik” – részletezte Szofilkánics Judit, az Országos Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat képviselője.

A programba olyan jó tanuló gyerekek vehettek részt, akik valamilyen módon kapcsolódnak a háborús hősökhöz – vagy az édesapjuk katonai szolgálatot teljesít. A háború kitörése óta Nyíregyháza önkormányzata többféle támogatást nyújtott az ukrán szomszédjainknak.

„Nyíregyháza régóta nyújt segítséget Kárpátaljának, Ukrajnának, ami nem egy friss, kampányszerű kezdeményezés, hanem az elmúlt évtizedekre visszanyúló, különböző programokon keresztül megvalósított támogatás. Azonban a 2022-ben kirobbant háború és annak humanitárius következményei új intenzitást és megvilágítást adtak ennek a segítségnyújtásnak. A nyíregyházi önkormányzat aktívan részt vett a menekültek ellátásában, enyhítve fájdalmukat, ami számunkra nagyon nagy volumenű tevékenységet jelentett. Ezzel a támogatással nem hagytunk fel, és tavaly, valamint idén is a gyerekekre fókuszáltunk. Tavaly Ivano-Frankivszkból táboroztattunk 30 gyermeket, az idei évben pedig három testvérvárosunkból – Ungvárról és Beregszászból – fogadunk összesen 30 gyermeket. Reméljük, hogy Nyíregyházán egy felejthetetlen hét során elfelejthetik az átélt traumákat és problémákat” – hangsúlyozta Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

A tábor során a csoport ellátogat a Nyíregyházi Állatparkba, az Aquarius Élményfürdőbe és Máriapócsra, ahol különféle programokon vesznek részt. Emellett megismerkednek a város nevezetességeivel és kulturális intézményeivel. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Ukrán Nemzetiségi Önkormányzata partnerként vesz részt a programok megvalósításában, valamint csoportkísérői és tolmácsolási feladatokat is ellát.