Rengeteg pályázatról döntöttek
A nyári szünet utáni első ülését tartotta a nyíregyházi közgyűlés. A döntések szerint milliárdos nagyságrendű pályázati támogatással folytatódhat az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése, valamint a szociális alapszolgáltatások bővítése. A város az új bajnoki évadban is támogatja a Nyíregyháza Spartacus FC Kft.-t, és jól halad a fedett jégpálya megépítésének előkészítése.

A napirendek tárgyalása előtt interpellációkat kapott és kérdésekre válaszolt Nyíregyháza polgármestere. Dr. Kovács Ferenc a kórház környéki parkolási gondok felvetésére elmondta, legfrissebb információja szerint a harmadik közbeszerzési eljárás után októberben megkezdődik a kórház területén a 365 férőhelyes parkolóház építése és még télen elkészül. A tömegközlekedés korszerűsítését célzó beruházásra felhasználható összeget a kormány a korábbi ötről hétmilliárd forintra emelte, így a gázüzemű buszok forgalomba állítása mellett telephelyet és töltőállomást is tudnak építeni, a határidő január 15-e. Arra a kérdésre, hogy a sóstói Erzsébet Hotel miért nem a városé lett, a polgármester elmondta, a vagyonkezelőtől ingyen nem tudták megkapni, a felajánlott csereingatlant nem fogadták el, majd árverésen értékesítették. Hogy kinek a tulajdonába került, még nem lehet tudni.
A két közgyűlés között történt események összefoglalóját fontos információkkal egészítette ki Dr. Kovács Ferenc polgármester. Tájékoztatta a képviselőket, hogy A Temetkezési kft. pert nyert a volt igazgatója ellen, aki korábban a vállalat pénzét álbróker cégbe fektette, az elvesztett 5 millió forintot visszafizette a cégnek, utólag viszont vissza akarta perelni. A kormány elfogadta a Modern Városok Program keretében a Nyíregyházi Atlétikai Centrum megépítéséről szóló határozatot, közel 3 és fél milliárd forintot biztosítanak, így hamarosan megindulhat a kivitelezési közbeszerzési eljárás. Ezen a héten megtörtént a munkaterület átadása a jégpálya építéséhez, a tervek szerint karácsonyra meg tudják nyitni a nagyközönség előtt.

 


További képekért kattintson a fotóra! (Fotók: Szarka Lajos)

 

TÁVHŐ-FEJLESZTÉS

 

A napirendek tárgyalása során a képviselők elfogadták, hogy a távhő szolgáltatási szektort érintő, energiahatékonyság növelésére és a megújuló energiaforrások alkalmazására irányuló projekt megvalósítása érdekében a Nyírtávhő Kft. az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft.-vel Konzorciumi Együttműködési Megállapodást kössön. A projekt célja a primer távhőhálózat hőveszteségének csökkentése, a meghibásodások gyakoriságának csökkentése, azaz a távhőszolgáltatás fenntarthatóságának és megbízhatóságának javítása. A benyújtani tervezett pályázat összes költsége 411 millió forint, maximális támogatási intenzitása 50%. A pályázathoz szükséges önerő a Nyírtávhő Kft.-nél rendelkezésre áll. Ehhez kapcsolódóan az önkormányzat a hatályban lévő közszolgáltatási szerződést meghosszabbította a céggel.

 

SPORTTÁMOGATÁSOK

 

A közgyűlés egyetértett a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. sakk szakosztály kiépítésére vonatkozó kezdeményezésével is, engedélyezte, hogy kérjék felvételüket a Magyar Sakkszövetség tagjai közé. A Nyíregyháza Spartacus FC Kft. NB II-es sikeres szereplését a 2017-2018-as bajnoki évadban az önkormányzata 115 millió forinttal kívánja a szponzori szerződésben vállaltak szerint támogatni. 65 millió forintot havi lebontásban kapnak, és amennyiben feljutnak az NB-I-be, további egyszeri 50 milliós szponzori díjat kapnak. Emellett a Bozsik József Labdarúgó Akadémiát működtető Spartacus 1928 Utánpótlásképző-Központ Nonprofit Kft.-t. is támogatják.

 

FEJLESZTÉSEK PÁLYÁZATI FORRÁSOKBÓL

 

A TOP-os források segítségével megvalósulhat az önkormányzati épületek energetikai korszerűsítésének harmadik és negyedik üteme is. Az egyikben saját forrást nem igénylő közel 400 milliós támogatással négy óvodai épület, a polgármesteri hivatal és a Jósa András Múzeum épületei újulhatnak meg. A másikban több, mint 600 millió forintból három oktatási oktatási intézményt, az Éjjeli Menedékhelyet és az Albérlők Házát szeretnék korszerűsíteni.
Szintén TOP-os támogatást igényel „A társadalmi együttműködés erősítését szolgáló helyi szintű komplex programok” című felhívásra benyújtott, „Közösen a kiútért” című pályázat. A társadalmi felzárkóztatást szolgáló projekt megvalósítása két szegregált területet foglal magába, az egyik a Huszártelep, a másik pedig a Keleti lakótelep. Az igényelt támogatás 830 millió forint.
Második üteméhez érkezhet a városban a Szociális alapszolgáltatások bővítése, fejlesztése is. Ebben a projektben a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ 2 telephelyének, az Őz utcainak és a Nyírszőlősinek az infrastrukturális fejlesztése, illetve eszközbeszerzése valósul meg 574 millió forintból.

Dr. Adorján Gusztáv a Fidesz-KDNP frakcióvezetője elmondta, örülnek annak, hogy a közgyűléseken folyamatosan szerepelnek a fejlesztési pályázatok, iskolák, más állami intézmények újulhatnak meg. Céljuk az, hogy a városban minden óvodát és iskolát korszerűsítsenek.
Nagy László az MSZP önkormányzati képviselője úgy véli, a pályázati források felhasználásai későn indultak, amit tud az önkormányzat, ahhoz elkészíti a pályázatokat, de továbbra is azt gondolja, hogy az önkormányzati választásra koncentrálódik a források felhasználása.
Béres Csaba a Jobbik önkormányzati képviselője hangsúlyozta, örülnek ezeknek a fejlesztéseknek és beruházásoknak, most is számos épület fog megújulni, energetikai szempontból hatékonyabbá válni, amit csak támogatni tudnak. Bíznak benne, hogy ezek a források hosszútávon szolgálják majd a nyíregyháziak mindennapjait.

 

TÉLRE ELKÉSZÜL A JÉGPÁLYA

 

A képviselők tárgyaltak a Nyíregyházán létesítendő fedett jégpálya megépítésével kapcsolatos feladatokról is. A Szabolcsi Jégsport Egyesület levelével megkereste az önkormányzatot, hogy elkészültek az engedélyes, majd kiviteli tervek, illetve a kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárás is lefolytatásra került, és így kezdődhet a beruházás. Ezért az önkormányzat által megfizetni vállalt közel 145 millió forint összegű önerőből 100 milliót átutalnak a Szabolcsi Jégsport Egyesület alszámlájára, a különbözet továbbra is a számla kibocsájtás után kerül megfizetésre abban az esetben, ha a műszaki ellenőr a 70%-os készültségi fokot igazolja.
A közgyűlés önkormányzati rendeletet alkotott a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számáról. E szerint szeptembertől a helyi népszavazást a település választópolgárainak 20 %-a kezdeményezheti.
A testület pályázatot írt ki az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság intézményvezetői posztjára, mert a jelenlegi vezető megbízatása szeptember végén lejár.

Szoboszlai Tibor