Universitas-gyűrű – Ismét díjazták a Művészeti Szakgimnázium tehetséges művészjelöltjeit
Fotó: Szarka Lajos

A Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium ismét kiállítást nyitott a Váci Mihály Kulturális Központban. Közel 60 alkotás került az emeleti galériára a képző- és iparművész tanulóktól. A divat és stílus szak bemutatója után adták át a zsűri díjait. Az Universitas-gyűrűt a végzős Klimcsuk Krisztina és Kovács Petra nyerte.

 

Nehéz esztendők után ismét pályázati kiállításon mutatkoznak be a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium végzős képzőművész tanulói. Az online képzés ellenére kiváló munkákkal jelentkeztek a Váci Mihály Kulturális Központban.

„A 20. században elkezdődött blöffök nagy korszaka, az izmusok fölött eljárt az idő, és egyfajta neofigurativizmus jelentkezik, ami megkerülhetetlen, ha az ember a szakmát meg akarja tanulni. Erre bőségesen látunk jó példákat. Összegezve, úgy gondolom, hogy igazán színvonalas, izgalmas kiállítást láthatunk, mindannyiunk okulására, épülésére, hiszen a kiállított műveknek az a feladatuk, küldetésük, hogy a néző, a szemlélő általuk több legyen. Miről is szól maga a művészet általában? A művészet egyfajta prizma, szűrő, amely egyfajta metafizikán, tehát a valós lényegen túl egy olyan sugárzást közvetít a néző felé, melyből mindenkinek a lelke fog épülni” – így nyitotta meg a kiállítást prof. dr. Szepessy Béla grafikusművész, a Nyíregyházi Egyetem intézetigazgatója, a zsűri elnöke, és átadta a díjakat.

A zsűri tagjai – Kondor Edit iparművész és Ferenczy Zsolt festőművész – meglepődtek a színvonalas, olykor izgalmas, autonóm munkákon, melyek közül jó néhány megállná helyét az egyetemen is.

A tárlatnyitón jelentek meg divatbemutatóval, vagy inkább egyfajta performansz keretében a divat és stílus szak diákjai.

A tagozatvezető büszke mind a 169 tanulóra, hiszen az elmúlt évek nehézségei ellenére is alkotók maradtak. Úgy véli, a művészet felelőssége az, hogy mindig élen járjon és az újabb utak lehetőségeit mutassa meg.

„Ezek a generációk, amikről mindig beszélünk, X, Y, Z generáció, egy teljesen más prioritással gondolkodó csapat az iskolánkban. Rajtuk abszolút érezhető, hogy ők már a digitális bennszülöttek. Információgazdagabbak, bátrabban kérdeznek vissza. Az elméleti teóriákban jártasabbak, véleménynyilvánítóbbak. Természetesen egy zárt közösségen belül nyílnak meg. Kifelé már kevésbé kommunikatívak, motiválni kell őket. Ugyanakkor a gyakorlati manualitásuk az előző generációkhoz képest hátrányban lévő. A digitális, manuális történet már tetten érhető rajtuk. Ennek nem volt feltétlenül segítője az elmúlt három év. Igyekszünk ezeket a hátrányokat lefaragni, behozni, illetve ez tőlünk is egy folyamatos innovativitást igényel, hogy megfeleljünk a következő generáció kihívásainak” – fogalmazott a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium tagozatvezetője, László Rita Emőke.

Dicsőség és jelzés – mondták a díjazottak. Jelzi az alkotások minőségét, de sokat ad az önbecsülésünknek is az Universitas-gyűrű.

„Vázákat készítettem és egy kannát. Igazából saját gondolat volt 90%-ban, bár nyilván a tanárnőm is sokat segített, hogy megteremtsem ezt a három tárgyat. Lapnyújtással készült. Az anyagot nyújtom, és a formákat kivágom, majd összeragasztom őket, szóval nem egy bonyolult technika. Utána kiégettem, mázaztam, rendhagyóan mázaztam, mert festőhengerrel vittem fel a színt, szóval érdekes volt látni a végeredményét” – mesélte Klimcsuk Krisztina végzős kerámia szakos diák, az Universitas-gyűrű egyik gazdája.

Kovács Petra festő szakos tanuló kapta a másik gyűrűt:

„Én hat évig zenéltem és fontos része volt az életemnek, és nagyon szerettem. Hiányzott, és úgy gondoltam, ha az OKJ-s munkámnak összegezni kellene azt, amit tanultam, és azt, aki én vagyok, akkor valamilyen formában bele kellene rakni a zenét. Ennek a képnek van egy párja is, de azt nem állítottuk ki. Ott cselló, hegedű és gitár szerepel egy hármas egységben. Igazából az volt a lényege, hogy a két kompozíciónak a különböző anyagbeli minőségeit mutassam meg, és az én sajátos színes stílusomban mutassam be őket.”

A kiállítást május 5-ig láthatják a Váci Mihály Kulturális Központ emeleti galériájában. Addig elkészülnek a képző- és iparművészeti tagozat győzteseinek a méretre szabott gyűrűi, melybe latinul azt vésik: Per aspera ad astra, vagyis Rögös út vezet a csillagokig.