Ünnepeljen a főtéren és a múzeumban!

Ágyúk bömbölnek, hogy a világ reng bele – így hirdeti a nemzeti ünnepre tervezett egész napos programját a Jósa András Múzeum. Március 15-én a tüzérekre fókuszálnak, az ő szerepüket emelik ki. Ehhez elhívják a nagykátai Honvédtüzér Hagyományőrző Csoportot is, akik 11 és 14 órakor egy hatfontos ágyút is megszólaltatnak majd. Ettől a hangtól pedig valóban rengeni fog a város. A múzeum igazgatója azt mondja, a szabadságharc idején diákok álltak tüzérnek és sok csatában derekasan helytálltak.

– Sok visszaemlékezésben olvastam, hogy az orosz és német tisztek azt mondták, biztos franciák a tüzérek, mert Európában csak a franciák tudnak ilyen pontosan lőni. Csak a fegyverletétel után derült ki, hogy bizony ezek 18-19 éves kölykök voltak, pataki, debreceni gimnáziumból, pesti egyetemről frissen kiszaladt honvédek, akik szinte még gyerekek voltak. De olyan jól tudtak számolni, olyan jól ismerték a fegyvert, hogy méltó ellenfelei voltak a híres osztrák és orosz tüzéreknek is – mondta Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója.

[REKLAM]

Március 15-én a múzeumba ingyenes lesz a belépés. A látogatók ráadásul Kossuth-bankókat kapnak majd, melyeket a második emeleten berendezett Pilvax kávéházban költhetnek el. Itt stílusosan Kossuth-kifli és tea lesz a menü. Az ajándékba kapott bankók mellé az ügyesek az interaktív játékokon további pénzeket zsebelhetnek be.

Március 15-én az önkormányzat a városháza elé várja az ünneplőket. Itt 10 órakor kezdődnek az események. Térzene csalogatja majd a városlakókat, ünnepélyes zászlóbehozatal is lesz, beszédet pedig dr. Kovács Ferenc polgármester mond. Az itt felállított színpadon a művészeti szakközépiskolások idézik meg a 48-as forradalmat és szabadságharcot. A megemlékezés a Kossuth-szobor koszorúzásával zárul.

Z. Pintye Zsolt