Ünnepi megemlékezés a Kossuth téren

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 168. évfordulója alkalmából szervezett városi ünnepséget Nyíregyházán a hagyományoknak megfelelően a Kossuth téren tartották meg. A rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere ünnepi beszédében azt mondta: az 1848/49-es forradalom és szabadságharc történelmünk egyik legmeghatározóbb eseménye, ami nagy hatással volt Nyíregyháza életére is. 168 éve büszkén emlékezünk ezen a napon határon innen és túl azokra, akik szembe mertek szállni az elnyomással, s ezzel megváltoztatták nemzetünk sorsát. A szabadságharc leveréséig és azt követően is sok áldozatot kellett hoznia és megpróbáltatást kellett kiállnia ennek a városnak és lakosságának. De az áldozat nem volt hiábavaló.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Kovács Ferenc hozzátette: minden korban meg kell vívnunk a magunk forradalmait. Míg 1848-ban a szabadság, egyenlőség és testvériség zászlaját tűztük ki Európa-szerte, addig ma a globalizáció, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, a társadalmak elöregedése és a humanitárius katasztrófák megakadályozása a legégetőbb probléma. A nagy problémákat és kihívásokat csak összefogással, közös akarattal vagyunk képesek megoldani.

A Kossuth téren megtartott ünnepségen a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola diákjai léptek közönség elé. A középiskola zene és tánc tagozatos tanulói Magyarnak születtem… című műsorukat mutatták be.

A Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola ünnepi műsora után a megemlékezés résztvevői a Kossuth-szobornál koszorúkat helyeztek el.

F. A.

(Fotó: Szarka Lajos)