Utazásra készülünk? Így rakjuk össze a házipatikánkat!

 

 

Az idegen konyhák ízeinek megismerése szinte minden nyaralás alapvető eleme. Különösen ha külföldre visz az utunk. A kulináris élmények azonban gyakran kellemetlen mellékhatásokkal is járhatnak. A gyomorégés, a hasmenés, a gyomorfájdalom – mindegyik könnyen elrontója lehet egy-egy feltöltődésre szánt útnak. A más jellegű fűszerezés, az esetleg zsírosabb ételek, az saját háztartásban nem használt alapanyagok sokszor okoznak gyomorpanaszokat. De bizonyos helyeken a csapvíz fogyasztása, vagy a véletlenül lenyelt tengervíz is járhat hasonló következményekkel. Ezért jó, ha megfelelő gyógyszeres-csomaggal felszerelkezve vágunk neki a nyaralásnak.

Dr. Nagy Zsombor szakgyógyszerész úgy véli, egy kis aktív szén nagy segítség lehet az emésztésrendszeri problémáknál, de vihetünk magunkkal emésztőenzimeket tartalmazó készítményeket és gyomorégés elleni gyógyszereket is, amik megkönnyítik az étkezés utáni időszakot.

 

Okosan a nappal szemben!

 

Az úti csomagból nem hiányozhat természetesen a napvédő sem. A szakgyógyszerész azt javasolja, ebből érdemes egy 50 faktorosat magunkkal vinni, főként ha délre visz utunk, de egy városnézés alkalmával se felejtsük otthon. Ha pedig huzamosabb időt tervezünk a napon tölteni, akkor ajánlott még bepakolni valamilyen napozás utáni készítményt, de egy napégésre használható kenőcs is elfér a poggyászban, ha netán mégis megtörténne a baj.

 

Készüljünk a rovarokra!

 

Az allergiára is fel kell készülni az út során. A tipikus allergén anyagok mellett, mint például a por, a pollenek, a különböző ételek, a rovarcsípésekkor fellépő allergiás reakcióra is gondolnunk kell. Ezért mindenképp legyen nálunk szúnyog- és kullancsriasztó, az allergiás tüneteket enyhítő antihisztamin, illetve erdős területre tett látogatás esetén egy kis helyet foglaló kullancskiszedő csipesz is hasznos lehet.

 

Ezt tuti ne felejtsük otthon!

 

Kötszerek, fertőtlenítő, láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő – ezek is elengedhetetlen kellékei egy jól összeállított gyógyszeres csomagnak. De ami még nagyon fontos, hogy a rendszeresen szedett gyógyszereinket se felejtsük otthon, ezekből a nyaralásra elegendő mennyiséget vigyünk magunkkal.

 

Azért a bőrönd nem kell

 

Bár a lista talán rémisztő, a temérdek gyógyszer ügyes csomagolással egyáltalán nem foglal sok helyet. Érdemes nem dobozostól berakni a házipatikát, hanem a dobozból kiszedve, a hatóanyagokat és mellékhatásokat felsoroló papírral külön egy kisebb mennyiséget bepakolni egy erre a célra elkülönített apró táskában. Arra figyeljünk, hogy a gyógyszereket próbáljuk megfelelő körülmények között tárolni, így ne hagyjuk tűző napon és nagy melegben azokat, hanem keressünk egy olyan helyet, ahol szobahőmérsékleten hagyhatjuk úti patikánkat.

 

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Internet)